Τι είναι ο δευτερεύων πνιγμός

Καθώς το καλοκαίρι έφτασε, όλο και περισσότερα παιδάκια βρίσκουν το δρόμο προς τις παραλίες και τα κολυμβητήρια. Και παρ’ όλο που όλοι οι γονείς είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το παιδί τους βουτά στο νερό, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που οι περισσότεροι αγνοούν: ο δευτερεύων πνιγμός.

Ο δευτερεύων πνιγμός συμβαίνει όταν ένα παιδί ή ενήλικας εισπνεύσει νερό κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος μέσα στη θάλασσα, την πισίνα ή ακόμα και σε μια γεμάτη μπανιέρα. Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών και αφού το παιδί συνέλθει, οι γονείς πιστεύουν ότι το συμβάν θεωρείται λήξαν.

Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, το νερό ερεθίζει τους πνεύμονες και συσσωρεύεται σε αυτούς με αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορεί να αναπνεύσει και να πεθάνει. Μάλιστα λέγεται δευτερεύων πνιγμός γιατί αυτά τα συμπτώματα δεν είναι άμεσα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και 72 ώρες μετά το αρχικό ατύχημα.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς μετά από ένα ατύχημα στο νερό κατά το οποίο το παιδί ήπιε νερό, είναι η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας που επιμένει αρκετές ώρες μετά το συμβάν και η έντονη κόπωση. Αν το παιδί παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο για εξετάσεις.

Γι’ αυτό λοιπόν αν ένα παιδί καταπιεί νερό, για την πρόληψη του δευτερεύοντος πνιγμού, θα πρέπει να το γυρίσετε ανάποδα και στο πλάι και να του πιέσετε το θώρακα προκειμένου να βγει όλο το νερό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *