«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων»

 
«Η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει την επιμήκυνση, εφόσον πείσει φίλους και εταίρους ότι αλλάζει, παράγει και γίνεται συναγωνιστική», δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στα «Επίκαιρα» και προσθέτει ότι «η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας ενισχύεται όσο ενισχύεται η αξιοπιστία μας», απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις ότι δεν γίνεται επαναδιαπραγμάτευση.


Ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα στα συνδικάτα για το «θερμό» φθινόπωρο που υπόσχονται, ότι η κυβέρνηση «δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς συντεχνιών και οργανωμένων συμφερόντων», προαναγγέλοντας με τον τρόπο αυτό σκληρή στάση και σύγκρουση.

Σε όσους τον κατηγορούν δε για «λογιστή υπουργό, που ακολουθεί τις επιταγές της τρόικας», αντιτείνει ότι «όπως κάθε επιτυχημένος οικογενειάρχης είναι ένας καλός λογιστής στο σπίτι του και διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού του, το ίδιο ένας υπουργός ο οποίος διαχειρίζεται με σύνεση τα οικονομικά του υπουργείου του».
Παρατίθεται μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Λυκουρέντζος στο περιοδικό «Επίκαιρα».

Κύριε υπουργέ, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά μέχρι στιγμής το μόνο που υπάρχει είναι πίεση για μέτρα. Επαναδιαπραγμάτευση δεν έχει φανεί…

«Ο πρωθυπουργός θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του στο χρονικό ορίζοντα της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας. Εμπιστεύτηκε τον κ. Αντώνη Σαμαρά να εργαστεί σκληρά και να επιτύχει τη σταδιακή έξοδο από την κρίση.

Η μετάβαση σε μέτρα πολιτικής τα οποία θα βελτιώσουν τη θέση των πολιτών προϋποθέτει να επιτύχουμε τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί εντός των προσεχών δύο ετών.

Η διαπραγματευτική μας θέση ενισχύεται όσο ενισχύεται η αξιοπιστία μας. Συνεπώς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη διαμόρφωση ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος και την προσέλευση μεγάλων επενδύσεων.

Η Ελλάδα θα μπορεί να διεκδικήσει επέκταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής όσο πείθει φίλους, εταίρους και δανειστές της ότι αλλάζει, παράγει και ολοένα και περισσότερο γίνεται ανταγωνιστική».

Πριν καν βρεθούν τα μέτρα των 11,6 δις ευρώ, γίνεται συζήτηση για επιπλέον περικοπές, αφού θα χρειαστεί να καλυφθούν ακόμα 3 δις ή και παραπάνω. Υπάρχει απάντηση πόσο είναι το συνολικό ποσό ή κάθε φορά θα αυξάνεται;

«Η μείωση των δαπανών κατά 11,6 δις είναι δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εμείς καλούμεθα να διαχειριστούμε τις συνέπειες των ατυχών χειρισμών όσων ηγήθηκαν της χώρας την περίοδο 2009-2011.

Όπως έχει ήδη συζητηθεί επαρκώς ακόμη και από στελέχη των κυβερνήσεων αυτής της περιόδου, ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν έγινε. Και όπως έχει αναφερθεί από σημαντικούς πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δεν διέθετε πρόταση-σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τις συνέπειες αυτών των ατυχών επιλογών καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα περιστολής των δημοσίων δαπανών.

Ταυτοχρόνως, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ότι θα ζήσουμε μια περίοδο περιορισμού των εισοδημάτων μας και πτώσης του βιοτικού επιπέδου που απολαύσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Επιπροσθέτως, μια περίοδο προσφοράς, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων τι θα συμβεί; Θα γίνουν ενοποιήσεις μόνο σε επίπεδο διοικήσεων ή θα καταργηθούν μονάδες; Πολλοί εκτιμούν ότι αρκετές περιοχές θα μείνουν χωρίς νοσοκομεία…

«Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι κάθε Ελληνίδα και Έλληνας θα εξακολουθήσει να έχει άμεση και άνετη πρόσβαση στο ΕΣΥ. Ταυτοχρόνως, θα εφαρμόσω με συνέπεια την απόφασή μας για την ορθολογική λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την περιστολή της σπατάλης, όπου είναι εφικτό.

Πέραν των ενοποιήσεων των διοικήσεων, ακολουθούν οι συνενώσεις κλινικών και τμημάτων, οι προμήθειες φαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού σε κεντρικό επίπεδο, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων εφημεριών με τους ιατρούς των απαραίτητων ειδικοτήτων μετά την ολοκλήρωση του κανονικού ωραρίου.

Τέλος, είναι σημαντική η συνένωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών μεταξύ των νοσοκομείων και των ιατρείων του ΙΚΑ και των μονάδων του ΕΣΥ.

Το σύνολο των επιλογών και των δραστηριοτήτων μας αποσκοπεί στην παροχή ποιοτικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών Υγείας και στην προστασία κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *