Από τα συμπεράσματα έρευνας που, από το 2009, διεξήγαγε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, σχετικά με τους ελέγχους καταλληλότητας των παιδικών φαρμάκων, που πρέπει να πραγματοποιούν οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, προκύπτει ότι, άλλες φαρμακοβιομηχανίες υποχρεώνονται από το European Medicines Agency (EMA) να κάνουν αυτούς τους ελέγχους και άλλες όχι.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, αφορμή για τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας έδωσε, η καταγγελία δύο ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιριών, που ισχυρίσθηκαν ότι υπέστησαν άδικη μεταχείριση από την ΕΜΑ, η οποία τις υποχρέωσε να ελέγξουν την καταλληλότητα φαρμάκων που προορίζονταν για παιδιά με καρδιακή ανεπάρκεια ενώ, είχε εξαιρέσει από την ίδια υποχρέωση τις περισσότερες από τις υπόλοιπες.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του ο κ. Διαμαντούρος συμπέρανε ότι η ΕΜΑ δεν λειτουργεί σωστά, στον τομέα της επιβολής υποχρέωσης στις φαρμακοβιομηχανίες να ελέγχουν την καταλληλότητα των παιδικών φαρμάκων.
Κάλεσε δε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου να παρέμβει, προκειμένου να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στο κύκλωμα παραγωγής και διάθεσης παιδικών φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Στην ανακοίνωση του ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής υπενθυμίζει ότι, η ΕΕ εξέδωσε το 2006 τον Κανονισμό Παιδιατρικής, για την καλύτερη προστασία της υγείας των παιδιών στην Ευρώπη και ότι, στον Κανονισμό αυτόν περιλαμβάνεται και η υποχρέωση όλων των φαρμακευτικών εταιριών, να πραγματοποιούν δοκιμές, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσον τα φάρμακα τους, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία των παιδιών.