Μήπως το πρωί που ξυπνάτε νιώθετε άτονοι και κουρασμένοι σαν να μην κοιμηθήκατε καθόλου; Αν ναι, πιθανώς να περνάτε μια περίοδο κόπωσης ή νευρικής εξάντλησης.
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πρακτικές συμβουλές που αν τις εφαρμόσετε, σίγουρα θα νιώσετε καλύτερα, αφού θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την κόπωση και να νιώσετε πιο ενεργητικοί και χαρούμενοι.
1. Να κοιμάστε επαρκώς
Να κοιμάστε όσο έχετε ανάγκη, ακόμα και το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει 9-10 ώρες ύπνο το 24ωρο, στην αρχή ενός προγράμματος ενεργοποίησης, και μετά από κάποιους μήνες, 6-7 ώρες.
2. Να τεντώνεστε πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι
Κάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, συνηθίστε να τεντώνετε το σώμα σας προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό θα σας βοηθά να ενεργοποιείτε τους μυς σας, μετά από την πολύωρη αδράνεια της νύχτας. Μην ξεχνάτε συγχρόνως με το τέντωμα να παίρνετε και μερικές βαθιές αναπνοές. Επίσης, να κάνετε περιπάτους στην εξοχή, όσο γίνεται συχνότερα, για να παίρνετε καθαρό αέρα.
3. Να βρίσκετε χρόνο για χαλάρωση
Κάθε μέρα, να αφιερώνετε λίγο χρόνο για ανάπαυση και χαλάρωση. Να θυμάστε ότι ξεκουράζεστε καλύτερα ξαπλωμένοι παρά καθισμένοι σε μια καρέκλα (1/2 ώρα ξάπλας ισοδυναμεί με 4 ώρες σε καθιστική θέση).
4. Να κρατάτε το σώμα σας στη σωστή στάση
Όταν κάθεστε, στέκεστε ή περπατάτε φροντίζετε να έχετε το σώμα σας στη σωστή θέση; Προσπαθήστε το, γατί σύμφωνα με τους ειδικούς, η κακή στάση του σώματος κλέβει από τα αποθέματα της ενέργειάς σας.
5. Να «κλέβετε» λίγη από την ενέργεια του ήλιου
Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, χειμώνα καλοκαίρι, πρέπει κάθε μέρα να κάθεστε λίγα λεπτά στον ήλιο, φορώντας ανοιχτόχρωμα ρούχα, για να… κλέβετε έτσι λίγη από την ενέργειά του.
6. Να γυμνάζεστε καθημερινά
Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, πρέπει να γυμνάζεστε καθημερινά, τηρώντας αυστηρά αυτή σας τη συνήθεια. Αρχίζετε, σιγά-σιγά, και για λίγα λεπτά την ημέρα, αυξάνοντας προοδευτικά το χρόνο και την ένταση της άσκησης ώσπου να φθάσετε τη μισή ώρα έντονης δραστηριότητας ( πεζοπορία, κολύμπι, σχοινάκι, τρέξιμο, μπάσκετ, ενασχόληση με τον κήπο, ανεβοκατέβασμα σκάλας, ποδηλασία, κ.τ.λ.).
7. Να ασκείτε τις πνευματικές σας λειτουργίες
Εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα ένα διάλειμμα «ευεξίας και πνευματικότητας». Δηλαδή, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, διαβάστε ένα μυθιστόρημα, λύστε ένα σταυρόλεξο, ή παίξτε σκάκι ή κάποιο άλλο οποιοδήποτε πνευματικό παιχνίδι. Με άλλα λόγια, ασχοληθείτε με κάποια ψυχαγωγική δραστηριότητα που βοηθά να συμμετέχουν όλες οι πνευματικές σας λειτουργίες.
8. Να διατρέφεστε σωστά
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και μειώστε τα πολλά λίπη, τα ζωικά λευκώματα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Πίνετε πολλούς φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών εποχής. Αραιώστε τους καφέδες, τ’ αναψυκτικά και τ’ αλκοολούχα ποτά.
9. Σταματήστε το κάπνισμα
Όσοι καπνίζεστε μειώστε το ή καλύτερα κόψτε το. Τόσο στους αρχάριους όσο και στους για χρόνια καπνιστές, το κάπνισμα δημιουργεί εντονότατη κόπωση, η οποία εξαφανίζεται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
10. Διατηρείτε την ηρεμία σας
Αποφύγετε συγκινησιακές καταστάσεις που εξαντλούν τις νευρικές δυνάμεις. Δηλαδή έντονους καβγάδες, συχνές αντιδικίες, καθώς και στενοχώριες ή εκνευρισμούς για ανάξια λόγου θέματα.
Πηγή: belife.gr