Δέκα «κόλπα» για να αυξήσετε την ενέργειά σας

 
Αισθάνεστε ότι τρέχετε και δε φτάνετε; Επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια εξαντλητική ημέρα στη δουλειά και δεν έχετε καμία διάθεση ούτε αποθέματα ενέργειας για να ασχοληθείτε με τίποτα; Υπάρχουν τρόποι να απαλλαγείτε από το μόνιμο αίσθημα κούρασης που δε σας επιτρέπει να είστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια.


1. Ελέγξτε τυχόν προβλήματα υγείας

Η κούραση είναι κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα, η αναιμία, ο θυρεοειδής και η άπνοια ύπνου. Επίσης ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν κόπωση, όπως για παράδειγμα φάρμακα για την πίεση, αντιισταμινικά και διουρητικά.

Αν αισθάνεστε ασυνήθιστη κούραση, ίσως ήρθε η ώρα να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

2. Κινηθείτε

Το τελευταίο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι είναι να ασκηθείτε. Ωστόσο πολλές μελέτες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας.

Η άσκηση όχι μόνο δίνει ενέργεια αλλά βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Έχει παρατηρηθεί ακόμη ότι όσοι ασκούνται έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

3. Κάντε γιόγκα

Αν και κάθε είδους άσκηση είναι καλή, φαίνεται ότι ειδικά η γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν νιώθετε ότι σας λείπει η ενέργεια. Μετά από έξι εβδομάδες μαθημάτων γιόγκα, οι εθελοντές σε μια βρετανική μελέτη δήλωσαν ότι αισθάνονταν μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια, ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Ακόμη και αν μέχρι σήμερα δεν είχε περάσει από το μυαλό σας να βάλετε στη ζωή σας τη γιόγκα, δεν είναι ποτέ αργά για να το πάρετε απόφαση.

4. Πιείτε άφθονο νερό

Η αφυδάτωση σας στερεί την ενέργεια που χρειάζεστε και μειώνει τη σωματική σας απόδοση. Η έρευνα έχει δείξει ότι η αφυδάτωση δυσκολεύει τους αθλητές να ολοκληρώσουν μια προπόνηση άρσης βαρών.

Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Πώς μπορείτε όμως να υπολογίσετε πόσο νερό πρέπει να πιείτε; Τα ούρα πρέπει να έχουν απαλό κίτρινο χρώμα, λένε οι ειδικοί. Αν είναι πιο σκούρα, μάλλον σημαίνει ότι σας λείπουν υγρά.

5. Φάτε ψάρια

Τα ψάρια, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, δεν κάνουν καλό μόνο στην καρδιά αλλά μπορούν και να σας τονώσουν και να σας δώσουν ενέργεια. Σύμφωνα με μια μελέτη που έκαναν το 2009 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Σιένα της Ιταλίας, οι εθελοντές που έπαιρναν μια κάψουλα ιχθυελαίου για 21 ημέρες, είχαν μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια και εγρήγορση.

6. Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά

Χάνοντας τα παραπανίσια κιλά θα ξαναβρείτε την ενέργεια που σας έλειπε. Ακόμα και η απώλεια λίγων κιλών μπορεί να σας βελτιώσει τη διάθεση, τις σωματικές αντοχές και γενικά την ποιότητα ζωής. Οι διαιτολόγοι συνιστούν μικρότερες μερίδες, ισορροπημένα γεύματα και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

7. Καταναλώστε πολλά και συχνά γεύματα

Η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων, συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλους σύνθετους υδατάνθρακες. Εννοείται βέβαια ότι αν αρχίσετε να τρώτε πιο συχνά, θα πρέπει να παρακολουθείτε το μέγεθος της μερίδας σας για να μην πάρετε κιλά.

8. Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της κόπωσης. Ποια είναι η λύση; Φροντίστε να είστε στο κρεβάτι σας νωρίς για να χορτάσετε ύπνο. Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απέδειξε ότι όσοι είχαν τη δυνατότητα να κοιμούνται όσο ήθελαν ήταν πιο αποφασιστικοί και αισθάνονταν λιγότερη κούραση στη διάρκεια της ημέρας. Οι καλές συνήθειες ύπνου μπορούν ακόμη να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει καλό να κοιμάστε και το μεσημέρι.

Ακόμη και 10 λεπτά μεσημεριανού ύπνου είναι συνήθως αρκετά για να πάρετε ενέργεια. Μην κοιμάστε όμως για περισσότερη από 1 ώρα γιατί μπορεί να έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε το βράδυ. Η μεσημεριανή σιέστα, που ακολουθείται από ένα φλιτζάνι καφέ, μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια σύμφωνα με τους ειδικούς.

9. Ακολουθήστε το βιολογικό σας ρολόι

Μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια το πρωί ενώ άλλοι είναι βραδινοί τύποι και έχουν καλύτερη απόδοση στο τέλος της ημέρας. Προσπαθήστε να καταλάβετε σε ποια κατηγορία ανήκετε και ακολουθήστε τους ρυθμούς σας. Αφήστε τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες για τις ώρες, που είστε σε φόρμα.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *