Δείτε ποια είναι η σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και ύπνου

004D1FF921EF44F306306A7DA3813E2F.jpg

  Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι μέσω της εξέλιξης να εναρμονίζονται στους κύκλους ημέρας και νύχτας.

Τρώμε και είμαστε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ ξεκουραζόμαστε και κοιμόμαστε όταν επικρατεί το σκοτάδι. Για τους εν λόγω ρυθμούς υπάρχει μια μοριακή βάση και συγκεκριμένα μία ομάδα γονιδίων που ονομάζεται κιρκαδικό ρολόι και ρυθμίζει τους 24ωρους, ημερονύκτιους κύκλους μας.

Τα παχύσαρκα άτομα τρώνε συχνά σε ακανόνιστες ώρες και μπορεί να τρώνε αργά το βράδυ. Συχνά υποφέρουν περισσότερο από υπνική άπνοια, η οποία διαταράσσει τη δυνατότητα να κοιμηθούν καλά το βράδυ. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Γεωργίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι, όταν ένα άτομο είναι υπέρβαρο, το κύριο γονιδιακό ρολόι δεν ρυθμίζει σωστά τον κύκλο μεταξύ ημέρας και νύχτας, διαταράσσοντας τους φυσιολογικούς κιρκαδικούς ρυθμούς.

Οι φυσιολογικοί κύκλοι όχι μόνο βοηθούν στη ρύθμιση της διατροφής και ύπνου, αλλά επίσης ρυθμίζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία που κινούν το αίμα μέσα στο σώμα. Η αναστάτωση του εσωτερικού ρολογιού ενός ατόμου όχι μόνο αναστατώνει το φαγητό και το μοτίβο του ύπνου, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *