Δανία: Σε lockdown θα τεθούν περιοχές όπου εμφανίστηκε μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού σε βιζόν

Περιοχές της Δανίας θα τεθούν υπό νέα, αυστηρότερα μέτρα lockdown μετά τον εντοπισμό από τις υγειονομικές αρχές ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού σε βιζόν και ανθρώπους στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα θανατώσει όλα τα βιζόν που εκτρέφονται στο έδαφός της προκειμένου να αποτρέψει τη μόλυνση των ανθρώπων με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο σύμφωνα με τις Αρχές μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό απέναντι σε μελλοντικά εμβόλια για ανθρώπους.

Η απόφαση να θανατωθούν έως 17 εκατομμύρια ζώα, που θα μπορούσε να κοστίσει στο κράτος τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια, οδήγησε κάποιους βουλευτές να ζητήσουν να δουν τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτήν.

«Ζητάμε να μας σταλούν (αυτά τα στοιχεία), έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε την τεχνική βάση», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Τα ξεσπάσματα σε εκτροφεία βιζόν επιμένουν στη Δανία, την πρώτη χώρα παραγωγής δερμάτων βιζόν παγκοσμίως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να θανατωθούν μολυσμένα με τον κορωνοϊό ζώα από τον Ιούνιο.

Δήμοι στη βόρεια Δανία, όπου βρίσκονται τα περισσότερα εκτροφεία βιζόν της χώρας, θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο, ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείσουν, δήλωσε ο δήμαρχος του Βεστίμερλαντ, Περ Μπαχ Λάουρσεν, στο πρακτορείο Reuters.

Το υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά αργότερα σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει σειρά νέων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο στέλεχος του ιού.

Σε έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Statens Serum Institut (SSI), η αρχή που ασχολείται με την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, ανέφερε πως οι εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν πως το νέο στέλεχος παρουσιάζει μεταλλάξεις στην ακίδα της πρωτεΐνης του, ένα τμήμα του ιού που εισβάλλει και μολύνει υγιή κύτταρα.

Αυτό αποτελεί απειλή για μελλοντικά εμβόλια κατά της COVID-19, τα οποία βασίζονται στην απενεργοποίηση της ακίδας, ανέφερε το SSI.

«Υπάρχει κίνδυνος τα εμβόλια που στοχεύουν την ακίδα της πρωτεΐνης να μην παρέχουν βέλτιστη προστασία εναντίον των νέων ιών που παρουσιάζονται στα βιζόν», ανέφερε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι είναι ενήμερος για τις πληροφορίες από τη Δανία περί μόλυνσης ανθρώπων από κορωνοϊό που προέρχεται από τα βιζόν και ότι είναι σε επαφή με τις δανικές αρχές για να μάθει περισσότερα.

Διαβάστε ακόμη...