COVID 19: Πόσο διαρκούν τα αντισώματα;

Ζήσης Ψάλλας

Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων στο SARS-CoV-2 που δεν μειώνεται γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε από το νοσοκομείο Mount Sinai των ΗΠΑ.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχουν μολυνθεί με ήπια έως μέτρια νόσο COVID 19 προκαλούν μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων που είναι σχετικά σταθερή για τουλάχιστον πέντε μήνες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai και δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου στο περιοδικό Science. 

«Ενώ έχουν δημοσιευτεί ορισμένες μελέτες που βρήκαν ότι τα αντισώματα αυτού του ιού εξαφανίζονται γρήγορα, βρήκαμε ακριβώς το αντίθετο -ότι πάνω από το 90% των ανθρώπων που είχαν ήπια ή μέτρια ασθένεια παράγουν μια απόκριση αντισωμάτων αρκετά ισχυρή για να εξουδετερώσει τον ιό και η απόκριση διατηρείται για κάποιους μήνες», δήλωσε ο Florian Krammer, καθηγητής εμβολίων στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

«Η αποκάλυψη της ανθεκτικότητας της απόκρισης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας ζωής τους, είναι κρίσιμης σημασίας για να μας επιτρέψει να παρακολουθούμε πόσο είμαστε προστατευμένοι. Αυτή η γνώση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική ανάπτυξη των εμβολίων».

Τα ευρήματα της μελέτης βασίζονται σε ένα σύνολο δεδομένων 30.082 ατόμων, που ελέγχθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2020.

Η δοκιμή αντισωμάτων του Mount Sinai ανιχνεύει την παρουσία ή την απουσία αντισωμάτων στον ιό SARS-CoV-2 και, το σημαντικότερο, είναι ικανό να μετρήσει τα επίπεδα των αντισωμάτων που έχει ένα άτομο. Η υψηλή ευαισθησία και η ιδιαιτερότητα αυτού του τεστ -που σημαίνει ότι ένα ψευδώς αρνητικό ή ψευδώς θετικό είναι πολύ απίθανο- επέτρεψε να είναι από τους πρώτα που θα λάβουν άδεια έκτακτης ανάγκης από την πολιτεία της Νέας Υόρκης και την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη...