COVID-19: Μπορούν οι άλλοι κορωνοϊοί να δημιουργούν ανοσία στον SARS-CoV-2;

Ζήσης Ψάλλας

Τέσσερις άλλοι τύποι ανθρώπινων κορωνοϊών (229E, NL63, OC43 και HKU1) προκαλούν περίπου το 15-30% του κοινού κρυολογήματος παγκοσμίως. Δύο από αυτούς (OC43 και HKU1) είναι μια υποομάδα κορωνοϊών γνωστών ως βήτα κορωνοϊοί (betacoronavirus), όπως είναι οι SARS-CoV, MERS και SARS-CoV-2.

Μια μελέτη από το 1990 διαπίστωσε ότι η μόλυνση με ανθρώπινο κορωνοϊό 229Ε δημιούργησε προστατευτική ανοσία από τον συγκεκριμένο ιό. Αλλά ένα χρόνο αργότερα, καθώς τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν εκ νέου. Οι ερευνητές υπέθεσαν ένα κυκλικό μοτίβο λοίμωξης, με τους ανθρώπους να μολύνονται με κορωνοϊούς κάθε δύο έως τρία χρόνια.

Πιο πρόσφατα, όταν οι ερευνητές εξέτασαν 128 δείγματα από άτομα που είχαν αναρρώσει από SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), διαπίστωσαν ότι το 90% είχε ισχυρά αντισώματα εξουδετέρωσης, ενώ το 50% είχε θετικές αποκρίσεις Τ κυττάρων, που σημαίνει ότι ήταν πιθανή η ανοσία.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πληροφορίες σχετικά με άλλους κορωνοϊούς, είναι πιθανό ότι η μόλυνση με SARS-CoV-2 να παρέχει κάποια ανοσία από μια δεύτερη λοίμωξη. 

Παρέχουν άλλοι κορωνοϊοί διασταυρούμενη ανοσία έναντι του COVID-19;

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα νεογνά ηλικίας έως 20 μηνών. Διαπίστωσαν ότι η μόλυνση με ανθρώπινο κορωνοϊό OC43 δημιούργησε εξουδετερωτικά αντισώματα που μπορεί να παρέχουν προστασία έναντι του HKU1. Με άλλα λόγια, οδήγησε σε διασταυρούμενη ανοσία.

Εάν υπάρχει διασταυρούμενη ανοσία μεταξύ του HCoV-OC43 και του HCoV-HKU1, οι οποίοι είναι και οι δύο βητακορωνοϊοί, είναι πιθανό να δημιουργήσουν διασταυρούμενη ανοσία με το νέο βητακορωνοϊό, SARS-CoV-2. Δυστυχώς, όμως, οι τρέχουσες εξετάσεις για το COVID-19 (ρινικά και επιχρίσματα λαιμού και εξετάσεις αίματος) δεν μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με τη διασταυρούμενη ανοσία.

Δεδομένου ότι η ανοσία σε αυτούς τους δύο άλλους βήτα κορωνοϊούς είναι διαδεδομένη και πιθανώς κυμαίνεται με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα με COVID-19 ενδέχεται να είχαν διαφορετικά επίπεδα αντισωμάτων έναντι των HCoV-OC43 και HCoV-HKU1 όταν μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2. Αυτό θα μπορούσε να συνέβαλε σε διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας της μόλυνσης από COVID-19.

Διαβάστε ακόμη...