COVID-19 και άλλοι πέντε λόγοι που αυξάνουν τη θρόμβωση

Ζήσης Ψάλλας

Υπήρξε μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες ημέρες για θρόμβους αίματος, ιδιαίτερα μετά από αναφορές στη Γερμανία ατόμων που ανέπτυξαν θρόμβωση εγκεφαλικής φλέβας -θρόμβος στον εγκέφαλο- μετά τη λήψη του εμβολίου Oxford / AstraZeneca. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει επίσης ανησυχίες σχετικά με τους δυνητικά αυξημένους κινδύνους πνευμονικής εμβολής και της εν τω βάθει θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, η AstraZeneca λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι θρόμβοι σχετίζονται με το εμβόλιο και ο αριθμός των θρόμβων αίματος που αναφέρθηκαν μετά τη λήψη του εμβολίου δεν είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα συνέβαινε κανονικά.

Πολλά πράγματα μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει θρόμβο αίματος. Παρακάτω ακολουθούν πέντε λόγοι.

Το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα έως και τρεις φορές. Το κάπνισμα μειώνει την ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα και διευκολύνει το αίμα να σχηματίσει θρόμβους. 

Παχυσαρκία

Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν πάνω από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβο αίματος στο πόδι σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή η παχυσαρκία προκαλεί χρόνια φλεγμονή. 

Πτήση και αδράνεια

Το ταξίδι σε μεγάλες αποστάσεις σε αεροπλάνα ή η ακινητοποίηση για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από μεγάλη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος με τη μορφή θρόμβωσης στις βαθιές φλέβες (DVT: deep vein thrombosis) των ποδιών. 

Τραύμα

Το 25% των ατόμων με σοβαρό τραύμα, το οποίο προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία -π.χ. εάν έχουν σπάσει μεγάλα οστά- αναπτύσσουν θρόμβους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο σχηματισμός θρόμβων συνδέεται τόσο με τους τραυματισμούς των αιμοφόρων αγγείων, όσο και με την συχνά παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι. 

Αντισυλληπτικό χάπι

Οι γυναίκες που λαμβάνουν το από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι το οποίο περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη έχει βρεθεί ότι έχουν κάπως αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος. 

H περίπτωση της νόσου COVID-19

Οι ασθενείς με COVID-19 έχουν τρεις 3-6 περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβους αίματος στις φλέβες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ωστόσο, ενώ πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος ενός ατόμου, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν τη σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των θρόμβων αίματος.

Διαβάστε ακόμη...