Covid-19: Ο απροσδόκητος παράγοντας της παιδικής ηλικίας που επηρεάζει την πορεία της νόσου

Οι ενήλικες με ταραγμένα παιδικά χρόνια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε περίπτωση νόσησης με κορωνοϊό, ισχυρίζεται ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jamie Hanson, Επίκουρο Καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Στα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Epidemiology and Community Health, οδήγησαν τα στοιχεία 150.000 ενήλικων Βρετανών από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων για περισσότερους από 500.000 εθελοντές ηλικίας 40 έως 69 ετών.

Σύμφωνα με τον Δρ Hanson, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, «τα αρχικά αυτά αποτελέσματα υπογραμμίζουν τις διαρκείς επιπτώσεις του στρες της παιδικής ηλικίας και την ανάγκη παροχής ψυχολογικής υποστήριξης από νωρίς για τον μετριασμό των δια βίου κινδύνων για την υγεία».

Μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου κατά 25%

Οι ενήλικες που ανέφεραν εντονότερο παιδικό ψυχικό τραύμα συσχετίστηκαν με 25% μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου σχετιζόμενου με τη νόσο COVID-19, καθώς και 22% για νοσηλεία. Οι σχέσεις διατηρήθηκαν ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση των δημογραφικών στοιχείων και των συνθηκών υγείας. Ο όρος «τραύμα» περιλαμβάνει τη σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση, την παραμέληση, τις δυσλειτουργικές σχέσεις στο σπίτι και αυτό αποκαλείται συχνά «τοξικό στρες».

Διαβάστε ακόμη...