«Χτυπά» τον καρκίνο η καθημερινή λήψη ασπιρίνης

 
Όσοι παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας μειώνουν κατά 16% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Παράλληλα η καθημερινή λήψη ασπιρίνης φαίνεται πως επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου στους καρκινοπαθείς.


Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία έρχεται μεν να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, που είχαν κάνει ανάλογες διαπιστώσεις, όμως εκτιμά ότι η ωφέλεια της ασπιρίνης είναι τελικά μικρότερη από αυτήν (έως 37%) που είχαν βρει οι παλαιότερες έρευνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Έρικ Τζέικομπς της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική «Γκάρντιαν», παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας άνω των 100.000 ανδρών και γυναικών, χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρκίνου, που έπαιρναν καθημερινά μία χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 μιλιγκράμ) για χρονικό διάστημα έως 11 ετών.

Οι θάνατοι από ορισμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, στομάχου, οισοφάγου κ.α.) ήταν σημαντικά μειωμένοι σε ποσοστό έως 40%, ενώ σε άλλους καρκίνους οι θάνατοι εμφάνιζαν μικρότερη μείωση, της τάξης του 12% κατά μέσο όρο. Συνολικά, η μέση μείωση των θανάτων ήταν περίπου 16% τόσο για όσους έπαιρναν την ασπιρίνη για πάνω από πέντε χρόνια, όσο και για εκείνους που το έκαναν για λιγότερα χρόνια.

Στον καρκίνο των πνευμόνων πάντως η ασπιρίνη δεν φαίνεται να έχει κάποια προστατευτική δράση, πιθανότατα επειδή η νικοτίνη του τσιγάρου ακυρώνει τα οφέλη της στους καπνιστές. Από την άλλη, η προστατευτική δράση της ασπιρίνης εμφανίζεται αρκετά μεγαλύτερη στους άνδρες (υπερδιπλάσια μείωση των θανάτων από καρκίνο) σε σχέση με τις γυναίκες.

Τον Μάρτιο, μία άλλη έρευνα, με επικεφαλής τον Πίτερ Ρόθγουελ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είχε αναφέρει ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο είναι μικρότερος κατά 37% κατά μέσο όρο για όσους παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών και περίπου 25% για όσους παίρνουν την ασπιρίνη για τρία χρόνια.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει μεν την επωφελή δράση της ασπιρίνης, όμως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη σχετίζεται με μία σχετικά μικρότερη μείωση του κινδύνου, αν και επισημαίνει ότι ακόμα και μία μικρή προστατευτική δράση έχει νόημα.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι μέσω ποιου μηχανισμού η ασπιρίνη δρα προστατευτικά, αλλά υποθέτουν ότι βοηθά στην καταστολή των φλεγμονών στον οργανισμό ή επιβραδύνει τις προκαρκινικές μεταλλάξεις στα κύτταρα. Αν και συνεχώς νέες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και σε χαμηλή δοσολογία η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, τόσο στους υγιείς, όσο και στους ασθενείς, οι γιατροί προς το παρόν διστάζουν να εισηγηθούν την ευρεία χρήση της ως προληπτικού αντικαρκινικού φαρμάκου. Μία αιτία είναι οι πιθανές στομαχικές παρενέργειές της (εσωτερική αιμορραγία) λόγω της τακτικής λήψης, οι οποίες είναι πιθανό να αποβούν θανατηφόρες σε σπάνιες περιπτώσεις, ιδίως σε άτομα άνω των 70 ετών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *