Χρυσή τομή με τους φαρμακοποιούς αναζητά το υπουργείο Υγείας

farmakeio5.medium.jpg

Παρότι φαίνεται να οδηγείτε στα άκρα η κόντρα υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών, με αφορμή την υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί, από την πλευρά τους, δεν δείχνουν να επιμένουν σε νέο κλείσιμο των φαρμακείων και προσανατολίζονται σε άλλους τρόπους αγώνα, την ίδια ώρα που το υπουργείο υγείας προσπαθεί να βελτιώσει, με νέες παρεμβάσεις, αυτή την υπουργική απόφαση.

Σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έκανε λόγο για «ελεγχόμενη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και όχι πλήρη». Μάλιστα, δικαιολόγησε αυτή την άποψη, λέγοντας ότι επειδή διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός φαρμακείων ανά περιοχή, δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για νέα φαρμακεία, καθώς, ήδη, υπάρχει υπερπληθώρα. Αφού διευκρίνισε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει αρνητικά τα ήδη υπάρχοντα φαρμακεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η υπερπληθώρα φαρμακείων και τα πληθυσμιακά κριτήρια που τηρούνται δεν θα επιτρέψουν την επέλαση νέων «παικτών» στον χώρο της φαρμακευτικής επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας ότι, ήδη, τα φαρμακεία που υπάρχουν ανά κάτοικο είναι πολλά.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κ. Λουράντου, ο οποίος, σχολιάζοντας τις θέσεις του υπουργού Υγείας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα ψελλίσματα του υπουργού δεν έπεισαν κανέναν και κυρίως τους φαρμακοποιούς. Τις διαπραγματεύσεις έπρεπε να τις κάνει πριν την υπουργική απόφαση και όχι τώρα που την εξέδωσε. Μπορεί να έχει ως συνομιλητές του, πλέον, αυτούς που φωτογραφικά ευνοεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση».

Πάντως, ο κ. Ξανθός εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι θα προχωρήσει σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για να ελέγξει τα κενά που υπάρχουν στα θέματα λειτουργίας των φαρμακείων ως εταιρειών, ώστε να μην παίρνουν, για παράδειγμα, άδεια ιδιοκτησίας οι off shore εταιρείες. Επίσης, συμπλήρωσε ότι γι’ αυτές τις παρεμβάσεις θα ζητήσει και τη βοήθεια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, επί της ουσίας, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δηλαδή δίνει τη δυνατότητα να παίρνει άδεια για λειτουργία φαρμακείου οποιοσδήποτε μπορεί να ιδρύσει μία ΕΠΕ, χωρίς απαραίτητα να είναι φαρμακοποιός, καθώς θα μπορεί να είναι γιατρός, φαρμακευτική εταιρεία ή φαρμακαποθήκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή Γενική Συνέλευση των φαρμακοποιών- στην οποία μπορεί να υπάρξει πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις- φαίνεται ότι δεν θα «περάσει», καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν αντέχουν- λόγω της οικονομικής συγκυρίας- να ξανακλείσουν τα φαρμακεία. Όμως, ο ΠΦΣ, εκπροσωπώντας τους φαρμακοποιούς, είναι αποφασισμένος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να ασκήσει κάθε νόμιμο ένδικο μέσο για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των φαρμακοποιών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε δράσεις, με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση του κοινού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *