Χρόνια ζωής κερδίζουν οι φυτοφάγοι

 
Όσοι έχουν αποκλείσει το κρέας από τις διατροφικές τους συνήθειες φαίνεται πως κερδίζουν μερικά χρόνια ζωής, μειώνοντας κατά 12% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Μάικλ Όρλιχ του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA Internal Medicine), μελέτησαν τις περιπτώσεις πάνω από 73.000 ανθρώπων, που όλοι ήταν μέλη της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας.

Η μελέτη χώρισε τους φυτοφάγους σε τέσσερις κατηγορίες: όσους δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, όσους τρώνε γαλακτοκομικά και αυγά, όσους τρώνε επίσης ψάρια, καθώς και όσους είναι ημι-φυτοφάγοι επειδή τρώνε κρέας το πολύ μια φορά την εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στη διάρκεια μιας εξαετίας πέθαναν 2.570 άτομα από τα 73.308 που συμμετείχαν στην έρευνα και τα περισσότερα ήταν κρεατοφάγοι. «Πρωταθλητές» της μακροζωίας αναδείχτηκαν οι φυτοφάγοι που τρώνε και ψάρι (μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 19%), ακολουθούμενοι κατά σειρά από τους αυστηρούς φυτοφάγους (μείωση κινδύνου 15%), όσους τρώνε και γαλακτοκομικά και, τέλος, όσους τρώνε σπάνια και κρέας. Οι άνδρες φυτοφάγοι είχαν μεγαλύτερο όφελος από τις γυναίκες φυτοφάγους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διάφορες φυτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρονίων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση κ.α. Όσοι είναι φυτοφάγοι, συνήθως ακολουθούν ένα ευρύτερο υγιεινό τρόπο ζωής, με σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, έλεγχο του πάχους κ.α. Μια προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι οι Αντβεντιστές (μία προτεσταντική αίρεση) στις ΗΠΑ ζουν τέσσερα έως επτά χρόνια περισσότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως η μελέτη τους δείχνει ότι γενικά οι διάφοροι τύποι φυτοφαγίας είναι όχι μόνο ασφαλείς, αλλά παρέχουν σαφή πλεονεκτήματα υγείας σε σχέση με τη διατροφή όπου κυριαρχούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας. Πάντως μια προηγούμενη ευρωπαϊκή έρευνα του 2009 (μελέτη EPIC-Οξφόρδης) δεν είχε βρει διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ φυτοφάγων και μη, ίσως επειδή οι Ευρωπαίοι γενικά διατρέφονται πιο υγιεινά από τους Αμερικανούς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *