Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά φακούς επαφής

8BF8984B4633255F226955DF69DA78A7.jpg

  Αν δοκιμάζετε για πρώτη φορά φακούς επαφής, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξετε για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Οι κατηγορίες των φακών επαφής

Οι φακοί επαφής χωρίζονται, με βάση το υλικό τους σε σκληρούς, ημίσκληρους και τους πιο δημοφιλείς μαλακούς υδρόφιλους, που είναι ενδείκνυνται σε περιπτώσεις αστιγματισμού, μυωπίας και υπερμετρωπίας.

Οι μαλακοί φακοί επαφής

Ετήσιοι: Διαρκούν συνήθως ένα με ενάμιση χρόνο. Πρέπει απαραίτητα να τους βγάζεις κάθε βράδυ και να τους φυλάσσεις μέσα στο υγρό καθαρισμού.

Μηνιαίοι: Η διαδικασία είναι η ίδια, με τη διαφορά πως μειώνεται ο κίνδυνος των μολύνσεων σε σχέση με τους ετήσιους.

Εβδομαδιαίοι ή δεκαπενθήμεροι: Εκτός των μηνιαίων κυκλοφορούν επίσης και εβδομαδιαίοι ή δεκαπενθήμεροι φακοί, που μειώνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ημερήσιοι : Ακόμη πιο ασφαλείς αλλά και πιο ακριβοί. Πρόκειται για φακούς μιας χρήσης.

Χρωματιστοί: Χρησιμοποιούνται για την αλλαγή του χρώματος των ματιών.

Η πρώτη φορά! Πώς να τους βάλεις και να τους βγάλεις

Το μυστικό στη χρήση των φακών είναι η σωστή εφαρμογή. Κάθε αρχή και δύσκολη βέβαια αλλά μετά από μερικές δοκιμές η διαδικασία θα φαντάζει παιχνίδι.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Αρχικά πλένεις τα χέρια σου πολύ καλά και τα σκουπίζεις με καθαρή πετσέτα και παίρνεις θέση μπροστά από τον καθρέπτη.

Πιάνεις τον φακό και τον βάζεις στη χούφτα του χεριού σου και ρίχνεις μέσα λίγο υγρό φακών και τρίβεις απαλά με το δάχτυλό σου τον φακό μέσα στο διάλυμα για κάποια δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, ακουμπάς στο δείκτη του ενός χεριού τον φακό με το κοίλο μέρος προς το δάχτυλό. Προσοχή να είναι ο φακός από τη σωστή μεριά. Ένας απλός τρόπος για να το διαπιστώσεις είναι να ενώσεις τις δύο άκρες, τα δύο χείλη του φακού ελαφρά. Αν δεν ενώνονται, η καμπυλότητα είναι λανθασμένη.

Με τον άλλο χέρι, χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρα, ανοίγεις τα βλέφαρα και σιγά-σιγά πλησιάζεις τον φακό και τον τοποθετείς ελαφρά μέσα στο μάτι. Αρχικά ίσως τα μάτια σου κλείνουν μηχανικά στο πλησίασμα του δαχτύλου με τον φακό, ωστόσο, σταδιακά θα αδρανήσουν και η διαδικασία θα γίνεται δίχως κόπο.

Για να βγάλεις τους φακούς, επαναλαμβάνεις τη διαδικασία από την αντίστροφη. Τραβάς λίγο το βλέφαρο με το ένα χέρι και με τον δείκτη και τον αντίχειρα του άλλου χεριού, βγάζεις τον φακό από το μάτι, αφού πρώτα τον σπρώξεις λιγάκι προς τα κάτω.

Να θυμάσαι:

– Κάθε φορά που προσπαθείς να βάλεις τους φακούς, ειδικά αν είναι πρώτη φορά φρόντισε να βρίσκεσαι πάνω από κάποια καθαρή επιφάνεια ώστε ακόμη και στην περίπτωση που πέσουν να μην μολυνθούν. Βέβαια όσο καθαρή κι αν είναι η επιφάνεια, πρέπει οπωσδήποτε να τους καθαρίσεις με το ειδικό υγρό έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα όποια σκουπιδάκια και να απολυμανθούν. Προσοχή: Μην ξεπλένεις τους φακούς με νερό διότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Χρησιμοποίησε υγρό καθαρισμού φακών ή φυσιολογικό ορό.

– Όταν ο φακός μένει αρκετή ώρα έξω από το υγρό ξηραίνεται και χάνει τη μαλακή του υφή. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τον επανατοποθετήσεις για λίγο μέσα στο υγρό και στη συνέχεια να ξαναπροσπαθήσεις.

– Αν δεν μπορείς να βάλεις τους φακούς, μην επιμένεις με κίνδυνο να τραυματίσεις τα μάτια σου. Ρίξε λίγο υγρό φακών έτσι ώστε να ξαναμαλακώσει και προσπάθησε με ηρεμία από την αρχή. Αν δεις πως και πάλι η προσπάθεια είναι μάταιη άσε τη δοκιμή για αργότερα.

Τι να προσέξεις

– Όταν δεν τηρούνται οι σωστές οδηγίες καθαρισμού υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων. Μάλιστα, η μακροχρόνια κακή χρήση των φακών μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κίνδυνο για μόνιμη βλάβη στον κερατοειδή του ματιού, οπότε ο σωστός καθαρισμός προέχει.

– Φρόντισε να βγάζεις τους φακούς και να προτιμάς τα γυαλιά σου κάθε φορά που τα μάτια σου είναι ερεθισμένα ή κάθε φορά που θα έρθεις σε επαφή με σκόνη και χημικά, όπως για παράδειγμα στο νοικοκυριό.

– Αν νιώσεις κάποιο κάψιμο ή τσούξιμο στο μάτι, βγάλε τον φακό και ξέπλυνέ τον καλά, με άφθονο υγρό φακών σε περίπτωση που έχει κάποιο σκουπιδάκι.

– Απαραίτητη κρίνεται τέλος η τακτική παρακολούθηση από τον οπτικό έτσι ώστε ν΄αποφεύγονται τυχόν ερεθισμοί και μολύνσεις.

– Μην φοράς τους φακούς για περισσότερες από 8 με 9 συνεχόμενες ώρες ημερησίως.

– Κάθε φορά που αποθηκεύεις τους φακούς στο κουτάκι τους πρέπει να χρησιμοποιείς καινούριο διάλυμα.

– Προσοχή στο μακιγιάζ: Πρέπει να γίνεται αφού φορέσεις τους φακούς ενώ χρειάζεται προσοχή με το μολύβι και το eye liner τα οποία δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο εσωτερικό μέρος του βλεφάρου αλλά μόνο εξωτερικά.

– Μην κοιμάσαι με τους φακούς επαφής.

– Το νερό της βρύσης απαγορεύεται αυστηρά για τη πλύση και αποθήκευση των φακών επαφής. Τα ενδεδειγμένα είναι το υγρό φακών από το φαρμακείο ή φυσιολογικός ορός.

Πηγή: womenonly.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *