«Χωρίς ένα σχέδιο δράσης δεν θα αναχαιτιστούν τα κρούσματα του AIDS»

 
«”Μηδέν εις το πηλίκο” θα μπορούσε να είναι το φετινό σύνθημα για την αναποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS στη χώρα μας.


Αντιθέτως δεν είναι μηδενικά τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων HIV λοίμωξης, τα όποια σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αυξήθηκαν κατά 30% περίπου σε σχέση με πέρυσι, με τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών να κατέχουν τη πρώτη θέση», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Η ανακοίνωση αναφέρει στη συνέχεια ότι: «Πρόκειται για τις συνέπειες μιας επικίνδυνης μνημονιακής πολιτικής που επιδίδεται στην έκδοση ρατσιστικών υγειονομικών διατάξεων και στη διαπόμπευση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την ίδια ώρα που οι συνθήκες λειτουργίας των Μονάδων Λοιμώξεων στα νοσοκομεία επιδεινώνονται από τις ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα, αντιδραστήρια αλλά και τη συνεχιζόμενη μείωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Χωρίς την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ιδιαίτερα στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες οι οποίες χειροτερεύουν λαμβάνοντας χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης που ευνοούν τη διασπορά της λοίμωξης, η αύξηση των κρουσμάτων HIV/AIDS δεν μπορεί να αναχαιτιστεί επαρκώς.

Για το ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός σχεδίου άμεσων παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

· Εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης σε αντιρετροϊκή θεραπεία όλων όσων έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κατάστασης, Ελλήνων και μεταναστών, για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας υγείας.

· Συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων δρόμου για χρήστες και εκδιδόμενα άτομα.

· Κατάργηση της υφιστάμενης υγειονομικής διάταξης η οποία όχι μόνο δεν προστατεύει τη δημόσια υγεία αλλά αντιθέτως αποτρέπει την προσέγγιση των υπηρεσιών υγείας από άτομα υψηλού κινδύνου.

· Έμφαση σε δράσεις πρόληψης – ενημέρωσης – αποστιγματισμού σε στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, ένοπλες δυνάμεις κ.λ.π)

Έλεγχος και διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *