Χειρουργική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

 
Μια από τις μεθόδους αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας είναι και η χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεικών προθέσεων. Η πρώτη τοποθέτηση πρόθεσης έγινε με επιτυχία το 1947 και αφορά την τοποθέτηση δύο κυλίνδρων στο πέος κατά την διάρκεια μιας απλής επέμβασης, η οποία γίνεται από ειδικούς ουρολόγους – ανδρολόγους.


http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_912.jpeg

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Η επέμβαση αυτή έχει γίνει τα τελευταία 25 χρόνια στις Η.Π.Α σε περισσότερους από 250000 άνδρες, ενώ στην Ελλάδα η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Οι προθέσεις διακρίνονται σε μόνιμης και μεταβλητής σκληρότητας. Οι εύπλαστες προθέσεις έχουν το μειονέκτημα ότι διατηρούν το πέος σε κατάσταση μερικής στύσης, με αποτέλεσμα να είναι ορατές κάτω από εφαρμοστά ρούχα. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα τους είναι εξασφαλισμένη. Αντίθετα, οι υδραυλικές προθέσεις προσφέρουν το πλεονέκτημα της μεταβλητής σκληρότητας, εξασφαλίζοντας ένα απολύτως φυσιολογικό αποτέλεσμα, τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά και κατά συνέπεια προτιμούνται από την πλειονότητα των ασθενών.

Ο μηχανισμός αποτελείται από μία υδραυλική διάταξη (δύο κύλινδροι , μια δεξαμενή και μια αντλία). Η επέμβαση γίνεται διαμέσου μιας μικρής τομής 1 cm στο σημείο όπου το πέος ενώνεται με το δέρμα που καλύπτει τους όρχεις.

Στην συνέχεια δημιουργούνται δύο κανάλια στα σηραγγώδη σώματα και οι κύλινδροι τοποθετούνται εκεί. Η δεξαμενή με το υγρό τοποθετείται στον χώρο δίπλα από την ουροδόχο κύστη, ενώ η αντλία τοποθετείται στο όσχεο σε τέτοιο σημείο που να είναι εύκολος ο χειρισμός της. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μια ώρα και απαιτείται νοσηλεία μιας μόνο ημέρας στην κλινική.

Πιέζοντας την αντλία το υγρό μεταφέρεται από την δεξαμενή στους κυλίνδρους με αποτέλεσμα την αυτόματη επίτευξη στύσης η οποία μπορεί να διατηρηθεί όση ώρα το επιθυμούμε. Όταν έχει ολοκληρωθεί ο οργασμός ο άνδρας πιέζει τη βαλβίδα και το υγρό επιστρέφει στην δεξαμενή με αποτέλεσμα την χάλαση του πέους.

Η στύση κατά αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται φυσική και εξασφαλίζεται ένα τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, ενώ η σεξουαλική επαφή γίνεται χωρίς σχεδιασμό, αυτόματα, οπουδήποτε και για όση ώρα χρειάζεται. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η πρόθεση δεν προκαλεί καμία ενόχληση και δεν είναι με κανένα τρόπο ορατή.

Είναι αναγκαίο να τονισθεί ότι τόσο η σεξουαλική επιθυμία, όσο και η εκσπερμάτωση και ο οργασμός δεν επηρεάζονται καθόλου από την τοποθέτηση της πρόθεσης. Οι λειτουργίες αυτές παραμένουν όπως πριν, αλλά ταυτόχρονα συνοδεύονται από μια άριστη στύση.

Από τις διεθνείς μελέτες προκύπτει ότι η μηχανική αξιοπιστία της πρόθεσης φτάνει στο 95% ( δίδεται εγγύηση εφ όρου ζωής από τις κατασκευάστριες εταιρείες), ενώ η σεξουαλική ευχαρίστηση φτάνει το 100% .Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από κατάλληλα εκπαιδευμένους ουρολόγους – ανδρολόγους έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Ρόκκας Κωνσταντίνος
Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Διευθυντής Ανδρολογικού Τμήματος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_108.jpeg

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *