Από την άλλη όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο τους, αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ.
Στην έρευνα συμμετείχαν 77 εθελοντές που είχαν διαβήτη τύπου 2 ή είχαν διαγνωστεί σε προδιαβητικό στάδιο.
Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν όλοι υπέρβαροι, χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Το ένα ακολούθησε συγκεκριμένη δίαιτα και πρόγραμμα γυμναστικής, ενώ το άλλο άλλαξε μόνο διατροφικές συνήθειες.
Στην αρχή και στο τέλος της έρευνας συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στον ύπνο τους, όπως υπνική άπνοια, αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανήσυχο ύπνο, υπερβολικό ύπνο ή υπνηλία και χρήση ή μη ηρεμιστικών πριν από τον ύπνο.
Οι ερευνητές σημείωσαν το δείκτη μάζα σώματος και το κοιλιακό λίπος των εθελοντών στην αρχή και στο τέλος της μελέτης επίσης.
Οι εθελοντές και στα δύο γκρουπ έχασαν κατά μέσο όρο 6,8 κιλά και το ίδιο ποσοστό κοιλιακού λίπους.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βελτιώθηκε η ποιότητα ύπνου όλων των συμμετεχόντων κατά 20%, χωρίς διάκριση ανάμεσα στα δύο γκρουπ.
«Η υπνική άπνοια συνδέεται με την παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, εμφάνιση διαβήτη, αίσθηση κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία του ατόμου –σωματική και ψυχική- καθώς επίσης και για τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος» ανέφερε η καθηγήτρια ιατρικής στην πανεπιστημιακή κλινική Johns Hopkins, Kerry Stewart.