Χάστε 4 κιλά και ρίξτε χοληστερόλη και σάκχαρο σε λιγότερο από 2 μήνες – Μελέτη σε διδύμους αποκαλύπτει

Με σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία -ιδίως την καρδιαγγειακή- συνδέει τη vegan (αποκλειστικά χορτοφαγική) διατροφή πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open. Το διατροφικό πείραμα σε δίδυμα αδέλφια έδειξε ότι η δίαιτα που αποκλείει τα ζωικά τρόφιμα πέτυχε σε βάθος δύο μηνών σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης, ινσουλίνης και το σωματικό βάρος, συγκριτικά με μια διατροφή που περιέχει ζωικές πρωτεΐνες.

«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα και στοχεύοντας στη μακροζωία, οι περισσότεροι από εμάς θα επωφεληθούμε από την υιοθέτηση μιας φυτικής κατά βάση διατροφής» δήλωσε ο ερευνητής Christopher Gardner, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Αν και ο περιορισμός του κρέατος στη διατροφή έχει αποδειχθεί και από παλαιότερες μελέτες επωφελής για την υγεία, οι ερευνητικές θέλησαν να υπερβούν ένα εμπόδιο που είχαν οι προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες για τη διεξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων: το πλήθος διαφορών που είχαν μεταξύ τους οι συμμετέχοντες, από τη γενετική και την ανατροφή έως τις συνήθειες του καθημερινού τρόπου ζωής.

Επί τούτω επέλεξαν για το πληθυσμιακό δείγμα της μελέτης πανομοιότυπους διδύμους (ομοζυγωτικά δίδυμα) που μοιράζονταν έτσι κοινά γονίδια, είχαν λάβει κοινή ανατροφή και είχαν συχνά παρόμοιο τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τον Δρ Gardner, «ντύνονταν το ίδιο, μιλούσαν το ίδιο και έκαναν πειράγματα μεταξύ τους που θα έκαναν μόνο άνθρωποι που έχουν μοιραστεί υπερβολικά πολύ χρόνο μαζί». Και αυτό ήταν ένα πρωτοποριακό στοιχείο της μελέτης, εξηγεί.

Διαβάστε ακόμη...