«Χάρτης» παρουσιάζει τις γενετικές διαφορές των ανθρώπων

A75DAA7260D93578D395A9D999A86A7B.jpg

  Ο πληρέστερος μέχρι σήμερα «χάρτης» των γενετικών αιτιών των διαφορών που παρατηρούνται μεταξύ των ανθρώπων, δημιουργήθηκε από μια μεγάλη ερευνητική κοινοπραξία, με επικεφαλής έναν έλληνα επιστήμονα, τον Εμμανουήλ Δερμιτζάκη.

Τα γενετικά «προφίλ» επηρεάζουν το αν και κατά πόσο ορισμένα γονίδια θα ενεργοποιηθούν ή όχι σε ένα άνθρωπο, οδηγώντας σε συνέπειες για την υγεία του. Η σημασία του «χάρτη» είναι μεγάλη καθώς θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση γιατί το ξεχωριστό γονιδίωμα κάθε ανθρώπου τον κάνει λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτο στις ασθένειες. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη εξατομικευμένων γενετικών θεραπειών στο μέλλον.

Για τη δημιουργία του «χάρτη» χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα που συγκέντρωσαν πάνω από 50 ερευνητές από 9 ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα, καταγράφοντας τη γονιδιακή δραστηριότητα σε 462 άτομα, στο πλαίσιο του προγράμματος GEUVADIS.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων που έχει ποτέ δημιουργηθεί και η οποία συνδέει τα ανθρώπινα γονιδιώματα με τη δραστηριότητα των γονιδίων στο επίπεδο του RNA των κυττάρων. Τα δεδομένα του «χάρτη» είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο επιστήμονα, ώστε να τα αναλύσει περαιτέρω.

Όπως δήλωσε ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, ο «χάρτης» θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη γενωμική ιατρική, καθώς θα ρίξει φως στους μηχανισμούς των ασθενειών σε πιο προσωπικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *