Χαμηλά επίπεδα σιδήρου αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

91622D469A851AB1E4341F6CBD218516.jpg

  Ερευνητές του κολεγίου Imperial του Λονδίνου έρχονται να συνδέσουν τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό με τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One, εξέτασαν τα δεδομένα από περίπου 500 άτομα με μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που προκαλεί διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες. Όσοι από αυτούς είχαν ανεπάρκεια σιδήρου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ακόμη και εκείνοι με μέτρια χαμηλά επίπεδα σιδήρου είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί αν μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες των ασθενών υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο με αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου.

Για την ιστορία, υπενθυμίζουμε ότι καλές πηγές σιδήρου στη διατροφή μας είναι το συκώτι, το κρέας, τα θαλασσινά και τα πουλερικά. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο αλλά με χαμηλότερη απορρόφηση είναι επίσης οι φακές, τα φασόλια, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *