CDC: Νέες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται εύκολα στα γυμναστήρια

Νέα ευρήματα που επιβεβαιώνουν ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται εύκολα στα γυμναστήρια όταν δεν τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας, αποκαλύπτουν δύο νέες μελέτες στις ΗΠΑ. Τα ευρήματά τους είναι τόσο ανησυχητικά, ώστε οι ειδικοί στη χώρα συνιστούν υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και στην πιο έντονη άσκηση, αναφέρει το iatropedia.gr.

Οι μελέτες αφορούν δεκάδες κρούσματα που καταγράφηκαν πέρυσι το καλοκαίρι σε τρία γυμναστήρια του Σικάγου και της Χονολουλού. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως συνέβησαν επειδή ασκούμενοι και δάσκαλοι δεν φορούσαν μάσκα.

Η περίπτωση του Σικάγου αφορά ένα συγκεκριμένο μεγάλο γυμναστήριο. Την περίοδο 24 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου 2020 γίνονταν σε αυτό καθημερινά 4-8 μαθήματα υψηλής εντάσεως άσκησης. Όλα τα μαθήματα γίνονταν με το 25% της χωρητικότητάς τους (10-15 άτομα σε κάθε μάθημα).

Οι ασκούμενοι προσέρχονταν στον χώρο φορώντας μάσκα. Υποβάλλονταν επίσης σε θερμομέτρηση και ανέφεραν αν έχουν συμπτώματα. Επιπλέον, οι γυμναστές χρησιμοποιούσαν τα δικά τους στρώματα και βάρη, ενώ όλοι τηρούσαν αποστάσεις ασφαλείας τουλάχιστον 2 μέτρων. Ωστόσο γυμναστές και ασκούμενοι επιτρεπόταν να αφαιρούν τη μάσκα κατά την άσκηση.

Την 1η Σεπτεμβρίου ένας γυμναστής ενημέρωσε το γυμναστήριο ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο άνδρας αυτός είχε αρρωστήσει ξαφνικά στις 28 Αυγούστου, ημέρα του τελευταίου μαθήματός του. Το γυμναστήριο ενημέρωσε όλους τους ασκούμενους και τους εργαζόμενους και έκλεισε για δύο εβδομάδες. Ήταν όμως ήδη πολύ αργά.

Από τους 81 ασκουμένους που πήγαιναν εκείνη την περίοδο στο γυμναστήριο, οι 55 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι 22 από αυτούς (το 40%) είχαν πάει την ίδια ημέρα που αρρώστησε ο γυμναστής ή την επομένη.

Οι περισσότεροι από τους ασκούμενους (το 76%) ανέφεραν ότι έβγαζαν τη μάσκα κατά την άσκηση. Το ποσοστό αυτό σε όσους μόλυνε ο κορωνοϊός έφτασε το 84%. Σε όσους δεν μολύνθηκαν ήταν 60%.

Και στη Χαβάη

Στην περίπτωση της Χονολουλού, ξέσπασε επιδημία κορωνοϊού σε δύο γυμναστήρια. Τα κρούσματα ιχνηλατήθηκαν σε έναν γυμναστή, ηλικίας 37 ετών.

Στις 29 Ιουνίου 2020, λίγες ώρες πριν παρουσιάσει συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, ο άνδρας έκανε μάθημα υψηλής εντάσεως ποδηλασίας σε ένα γυμναστήριο. Το μάθημα παρακολούθησαν 10 άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες τηρούσαν απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 2 μέτρα ο ένας από τον άλλο. Κανένας όμως δεν φορούσε μάσκα. Μεταξύ των ασκουμένων ήταν ένας 46χρονος γυμναστής, που έκανε μαθήματα σε ένα άλλο γυμναστήριο.

Και οι 10 ασκούμενοι βρέθηκαν αργότερα θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα ο 46χρονος αρρώστησε βαριά και χρειάσθηκε νοσηλεία στην εντατική. Πριν αρρωστήσει, όμως, είχε πάει κανονικά στη δουλειά του και είχε προπονήσει 11 άτομα. Οι 10 από αυτούς βρέθηκαν μερικές ημέρες αργότερα θετικοί στον κορωνοϊό. Ο ένας τελικά νοσηλεύθηκε στην εντατική.

Συνολικά 21 άνθρωποι μολύνθηκαν σε αυτά τα δύο γυμναστήρια, συμπεριλαμβανομένων των δύο γυμναστών. Σε τρίτο γυμναστήριο όπου ο ασθενής Α (ο 37χρονος) είχε κάνει μάθημα μερικές ημέρες πριν αρρωστήσει, δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα.

Στις 22 Ιουλίου 2020 η πόλη της Χονολουλού εξέδωσε επείγουσα οδηγία, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η άθληση στα γυμναστήρια χωρίς μάσκα.

Η πρακτική αξία

Τα περιστατικά αυτά ενισχύουν την ανάγκη να λαμβάνονται στα γυμναστήρια συνδυασμένα μέτρα προστασίας, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Ειδικά η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη στους κλειστούς χώρους όπου συναθροίζονται άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά. Και αυτό διότι μόνο η απόσταση και ο καλός αερισμός των χώρων δεν επαρκούν για να προστατευθούν οι πολίτες.

Και τις δύο μελέτες πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Τις δημοσιεύουν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report.

Με βάση και τις δύο, τα CDC ενθαρρύνουν τα γυμναστήρια να ζητούν χρήση μάσκα στη διάρκεια της έντονης προπόνησης και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Ζητούν επίσης από τα γυμναστήρια να βελτιώσουν τον αερισμό των εγκαταστάσεών τους. Τέλος, συνιστούν να προτιμούν τα υπαίθρια μαθήματα όπου αυτό είναι εφικτό.

Διαβάστε ακόμη...