Βρέθηκε το «κουμπί επανεκκίνησης» στο βιολογικό μας ρολόι

F2FDB57DD57889CFBBE4691922919430.jpg

  Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Kyoto ανακάλυψαν ότι το μπλοκάρισμα των υποδοχέων μιας ορμόνης (της βασοπρεσίνης) στον εγκέφαλο επιτρέπει στο βιολογικό μας ρολόι να κάνει επανεκκίνηση και στη συνέχεια να λειτουργεί πιο γρήγορα. Η βασοπρεσίνη, γνωστή και ως αντιδιουρητική ορμόνη, εκτός από την κύρια λειτουργία της να ρυθμίζει την κατακράτηση υγρών, χρησιμοποιείται και για την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός θα μπορεί να συντονίζεται γρηγορότερα σε νέες συνθήκες. Τα νέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα ειδικά για όσους υποφέρουν από τζετ λαγκ, επειδή ταξιδεύουν σε διαφορετικές ζώνες ώρας ή πρέπει να αλλάζουν συχνά βάρδια στην εργασία τους.

Για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, των οποίων ο εγκέφαλος δεν διέθετε υποδοχείς της βασοπρεσίνης. Όταν οι επιστήμονες γύρισαν το βιολογικό τους ρολόι οκτώ ώρες πίσω, διαπίστωσαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια προσαρμόστηκαν σε μια μέρα, σε αντίθεση με τα φυσιολογικά ποντίκια που χρειάστηκαν έξι ημέρες. Παρόμοια αποτελέσματα υπήρξαν και όταν το βιολογικό ρολόι ρυθμίστηκε οκτώ ώρες μπροστά. Συγκεκριμένα τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια προσαρμόστηκαν σε δύο ημέρες, ενώ τα φυσιολογικά ποντίκια χρειάστηκαν οκτώ ημέρες.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν: «Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο τζετ λαγκ και οι κυλιόμενες βάρδιες εργασίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, παχυσαρκίας ή άλλων μεταβολικών διαταραχών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναγνωρίζουν την βασοπρεσίνη ως πιθανό θεραπευτικό στόχο για τη διαχείριση του βιολογικού ρολογιού». Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες, δεδομένου ότι η βασοπρεσίνη παίζει ρόλο και στη λειτουργία των νεφρών: «Tο φάρμακο κατά του τζετ λαγκ θα πρέπει να στοχεύει στον εγκέφαλο και να μην επηρεάζει τους νεφρούς».

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science».

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *