Πραγματική αιμορραγία το «brain drain» παραδέχεται ο Υπουργός Υγείας

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός  είχε στο Λονδίνο συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας από το χώρο της υγείας και ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Lincoln Centre υπό τη διοργάνωση του Τμήματος Πολιτικής Υγείας του London School of Economics (LSE), με θέμα «Οικονομική κρίση και πολιτική υγείας στην Ελλάδα: προκλήσεις και μεταρρυθμίσεις».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε  μεταξύ άλλων στο πρόβλημα της φυγής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό («brain drain») και στην ανάγκη αξιοποίησης του δυναμικού αυτού.

Τα τελευταία οχτώ χρόνια έχουν μεταναστεύσει 18.000 γιατροί, κυρίως προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

«Αυτή είναι μια πραγματική αιμορραγία για την χώρα μας και δυσκολεύει τις προσπάθειες που κάνουμε να ανασυγκροτήσουμε το εθνικό σύστημα υγείας. Θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας, τώρα στη νέα περίοδο μετά την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και τη λήξη της περιόδου της σκληρής δημοσιονομικής επιτροπείας, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να επανακάμψει ένα μέρος τουλάχιστον από αυτό το επιστημονικό δυναμικό», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και στη διάρκεια της συνάντησης που είχε  με εκπροσώπους της Ένωσης Ελλήνων γιατρών της Μεγάλης Βρετανίας, όπως και με εκπροσώπους Συλλόγων Μαιών και Νοσηλευτών που ζουν και εργάζονται στη χώρα.

«Υπήρξε μια διαθεσιμότητα από πλευράς τους να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας για να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στο βρετανικό σύστημα, σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε στις διάφορες ομάδες εργασίας και επιτροπές να αξιοποιήσουμε συναδέλφους που είναι πολλά χρόνια στο εξωτερικό και έχουν αξιόλογες θέσεις στις χώρες όπου εργάζονται. Η ελληνική επιστημονική κοινότητα στο εξωτερικό, ειδικά στον τομέα της υγείας, είναι ένα πολύ σημαντικό think tank με το οποίο μπορούμε να βρούμε μια σταθερή διασύνδεση και επικοινωνία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προϋποθέσεις επιστροφής», επεσήμανε ο κ.Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας μετέφερε τις ανησυχίες και τους λόγους που διαπίστωσε ότι ωθούν ένα μεγάλο μέρος επιστημόνων να φεύγουν στο εξωτερικό, πέρα από τις χαμηλές αποδοχές και τις δυσκολίες επαγγελματικής απασχόλησης. «Πραγματικά θεωρούν ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα οργανωμένο πλαίσιο που να αφορά την ιατρική εκπαίδευση, τη δυνατότητα συνεχούς επιστημονικής εξέλιξης και εξειδίκευσης, που να δίνει περισσότερες ευκαιρίες ανέλιξης άξιων επιστημόνων και συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ένα θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την αξιοκρατία και την σύγχρονη επιστημονική γνώση» είπε.

Διαβάστε ακόμη...