«Βραδυφλεγής βόμβα για τη δημόσια υγεία τα λοιμώδη νοσήματα»

 
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις φυλακές όλης της χώρας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί, αναφέρονται στα λοιμώδη νοσήματα που μεταφέρουν οι φυλακισμένοι που προέρχονται από χώρες στις οποίες δεν υπάρχει εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά τα δυτικά πρότυπα.


Είναι χαρακτηριστικό, όπως είχε αναφέρει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος, ότι στις φυλακές δεν εφαρμόζονται οι σωστές και απαραίτητες εξετάσεις στους κρατουμένους με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελεύθερα πολλές ασθένειες.

Γι’ αυτό οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχαμε επισημάνει στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Παπαϊωάννου, το δημόσιο κίνδυνο που ελλοχεύει από αυτή τη βραδυφλεγή βόμβα απρόβλεπτων διαστάσεων που είναι τα μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα μέσα στις φυλακές λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες.

Είχαμε προτείνει τον έλεγχο από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και την έκβαση των πορισμάτων τους από τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Απάντηση μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει. Όμως σημειώνουμε ότι η ολιγωρία και η καθυστέρηση ανάληψης των ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς θα προκαλέσει σύντομα μεγάλη κοινωνική και υγειονομική έκρηξη.

Ήδη έχουμε στα χέρια μας καταγγελίες γιατρών για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις φυλακές του Κορυδαλλού, αλλά και για τις άθλιες συνθήκες και τις τραγικές ελλείψεις του Νοσοκομείου Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού», λένε.

Και συνεχίζουν: «Θεωρούμε ως πρωταρχική προτεραιότητα της Πολιτείας, μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς, μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού, οι οποίες είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες, αλλά και σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα να ξεκινήσει άμεσα μια εθνική υγειονομική προσπάθεια που θα περιλαμβάνει σειρά προληπτικών και άλλων εξετάσεων, εμβολιασμό όπου χρειάζεται, ανάλογα με τον επιπολασμό των νοσημάτων και τη νοσηρότητα που υπάρχει.

Κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η οποία θα δίδεται μπροστά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αποπεράτωση της θεραπείας τους, εννέα ή δώδεκα μήνες, ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα και να υπάρξει έλεγχος με ακτινογραφία θώρα και φυματινοαντίδραση Mantoux, διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και απολύμανση με χλωρίνη και πλύσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Ιδιαίτερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους μετάδοσης της φυματίωσης καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από αυτήν.

Μέσα από έναν τέτοιο συντονισμό για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας , δε θα κινδυνεύουν ούτε οι προφυλακιστέοι για απλά ή σοβαρότερα αδικήματα που μπορεί να αποφυλακιστούν και να απαλλαγούν από τα αδικήματα, να πεθάνουν όμως από μία μεταδοτική ασθένεια».

Έκκληση του προέδρου, Γ. Πατούλη

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κος Γιώργος Πατούλης, κάνοντας έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, δηλώνει: «δώστε τη δύναμη στους Ιατρικούς Φορείς να βοηθήσουν σε ένα κράτος που προσπαθεί, αλλά δε μπορεί, να διατηρήσει την υγεία χιλιάδων ανθρώπων.

Σε φτωχούς φυλακισμένους που έχουν φυματίωση ή άλλες χρόνιες ασθένειες, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προτίθεται να στηρίξει σε συνεργασία με τις σωφρονιστικές μονάδες τις ανάγκες σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *