Όλα ξεκίνησαν από τον ποδηλάτη Lance Armstrong και το κίτρινο βραχιόλι, στη συνέχεια ακολούθησαν άλλα, όπως το ροζ και το άσπρο. Τώρα ένα νέο βραχιολάκι κάνει την εμφάνισή του, αλλά ο ρόλος του λίγο διαφέρει. Πρόκειται για ένα βραχιόλι σιλικόνης, που σκοπό έχει να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης προβλημάτων, εξαιτίας της έκθεσης σε ουσίες, όπως π.χ. τα ζιζανιοκτόνα.
Ομάδα ειδικών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον σημειώνουν ότι αν και καθημερινά οι άνθρωποι εισπνέουν, αγγίζουν και καταπίνουν ένα μείγμα χημικών ουσιών, το να εκτιμήσει κανείς αν η έκθεση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση κάποιας ασθένειας είναι δύσκολο. Ερχόμαστε συνεχώς σε επαφή με χιλιάδες ουσίες, που βρίσκονται σε καταναλωτικά προϊόντα και χρησιμοποιούνται ευρέως σε βιομηχανικές διαδικασίες, αλλά δυστυχώς δεν έχουν όλες ελεγχθεί για την τοξικότητά τους.
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την έκθεσή μας στις ουσίες αυτές, χρησιμοποιώντας βαριές συσκευές δειγματοληψίας, ερωτηματολόγια ή σταθερές συσκευές, μέθοδοι που έχουν μειονεκτήματα. Ψάχνοντας για έναν καλύτερο και ακριβέστερο τρόπο αξιολόγησης της πιθανής έκθεσης ενός ατόμου σε τοξίνες, η ομάδα των επιστημόνων στράφηκε στα περικάρπια από σιλικόνη, τα οποία απορροφούν ένα ευρύ φάσμα ενώσεων. Εθελοντές φόρεσαν τροποποιημένα βραχιολάκια και έπειτα οι επιστήμονες μέτρησαν τι είχαν απορροφήσει. Τα αποτελέσματα έδειξαν 49 διαφορετικές ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), καθώς και ενώσεις από φυτοφάρμακα και καταναλωτικά προϊόντα.
Οι ειδικοί ελπίζουν τα βραχιόλια αυτά να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο, που θα βοηθήσει να προσδιοριστεί η έκθεση του καθενός σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες, καθώς και ποιες ενώσεις είναι ασφαλείς και ποιες επικίνδυνες.
Πηγή: vita.gr