Βότανα για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

 
Βότανα και εναλλακτικές θεραπείες θα μπορούσαν να δοθούν εναλλακτικά της ορμονοθεραπείας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις, υποστηρίζει σε σχετική επισκόπηση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση TOG (The Obstetrician and Gynaecologist) η Iris Tong, επίκουρος καθηγήτρια της ιατρικής σχολής Γουόρεν Αλπερτ του πανεπιστημίου Μπράουν.


Η Tong βασίζεται στα υπάρχοντα δεδομένα και εξηγεί ότι η ορμονοθεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση των εξάψεων βελτιώνοντας τα συμπτώματα στο 80-90% των γυναικών.

Ωστόσο, έχει συσχετιστεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία όπως η θρόμβωση, τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος του μαστού.

Λόγω αυτών των πιθανών κινδύνων αναζητούνται σύμφωνα με την Tong και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Εκτιμάται ότι το 50-75% των γυναικών στην εμμηνόπαυση λαμβάνουν βότανα για τις εξάψεις, ενώ από τις εναλλακτικές θεραπείες αυτές που έχουν διερευνηθεί περισσότερο είναι η σόγια, το κόκκινο τριφύλλι και η σιμισιφούγκα (Cimicifuga racemosa).

Πρόκειται για φυτά και βότανα με φυτοοιστρογόνα τα οποία η συντάκτρια της έρευνας εκτιμά ότι μπορούν να λαμβάνονται χωρίς σοβαρές παρενέργειες από γυναίκες που δεν έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού, δεν είναι υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και δεν λαμβάνουν ταμοξιφαίνη (ενδοκρινικό φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού).

Επισημαίνει ωστόσο, ότι σε πολλές χώρες τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν υπόκεινται σε ρύθμιση επομένως η περιεκτικότητα από σκεύασμα σε σκεύασμα και από εταιρεία σε εταιρεία διαφέρει.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *