Βοηθά ο βελονισμός στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

 
Η εξωσωματική γονιμοποίηση στηρίζεται στις αρχές της δυτικής ιατρικής ενώ ο βελονισμός εντάσσεται στην εναλλακτική ιατρική και αποτελεί μία αρχαία πρακτική που ανακαλύφθηκε στην Κίνα. Ο βελονισμός δεν αποτελεί πανάκεια αλλά αποτελεί ακόμα μία επιλογή για συγκεκριμένα είδη παθήσεων που αφορούν λειτουργικά προβλήματα του οργανισμού και όχι ανατομικά, δρώντας επικουρικά στην ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή.


Ειδικότερα στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αν η γυναίκα το επιθυμεί -και με την σύμφωνη πάντα γνώμη του εξειδικευμένου Γυναικολόγου σε θέματα γονιμότητας- μπορεί να ζητήσει παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή που θα λάβει, να κάνει και κάποιες συνεδρίες με έναν εκπαιδευμένο βελονιστή. Ο βελονιστής θα προγραμματίσει συνεδρίες από την ημέρα της έναρξης της φαρμακευτικής αγωγής για την διέγερση των ωοθηκών έως την ημέρα της ωοληψίας, την ημέρα της εμβρυομεταφοράς και μια τελευταία συνεδρία δύο ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Αρκετές μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, δείχνουν ότι οι γυναίκες που επέλεξαν την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης ενώ παράλληλα ακολούθησαν και ένα πρόγραμμα βελονισμού είχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας συγκριτικά με τις γυναίκες που τους χορηγήθηκε μόνο η φαρμακευτική αγωγή της διέγερσης των ωοθηκών.

Ο αντίλογος που υπάρχει στα αποτελέσματα των ανωτέρω μελετών έγκειται στο ότι η μέθοδος του βελονισμού είναι πρακτική και όχι φάρμακο, επομένως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί το ποσοστό επιτυχίας που παρατηρείται με το φαινόμενο placebo (εικονικό φάρμακο). Για να ισχυροποιηθεί η αξιοπιστία των μελετών θα έπρεπε η δεύτερη ομάδα σύγκρισης να ακολουθεί και αυτή πρόγραμμα βελονισμού αλλά τα σημεία του βελονισμού να είναι διαφορετικά από εκείνα που υποδεικνύει η εναλλακτική αυτή μορφή ιατρικής και οι γυναίκες να αγνοούν την ομάδα στην οποία έχουν ενταχθεί.

Ο Βελονισμός δεν προκαλεί παρενέργειες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης όταν γίνεται από εκπαιδευμένο Βελονιστή. Μπορεί λοιπόν κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από την γυναίκα με ασφάλεια αν το επιθυμεί, αποφορτίζοντάς την από το ψυχολογικό στρες της διαδικασίας, ενισχύοντας παράλληλα την ψυχολογία της.

Οι διάφορες μορφές εναλλακτικής ιατρικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δρώντας επικουρικά στην όλη διαδικασία. Ακρογωνιαίος λίθος μίας επιτυχημένης προσπάθειας παραμένει πάντα ο εξειδικευμένος γυναικολόγος σε θέματα γονιμότητας που θα κατευθύνει σωστά, υπεύθυνα και με ασφάλεια την γυναίκα σχεδιάζοντας ένα πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *