Bloomberg: Μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, μπορεί να είναι δέκα φορές πιο ισχυρό

Ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού μελετούν επιστήμονες στις Φιλιππίνες, για να δουν αν η μετάλλαξή του το καθιστά πιο μολυσματικό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μετάλλαξη του κορωνοϊού φέρει την ονομασία D614G, έχει εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου -και στην Ευρώπη- και πλέον καταγράφηκε και στη Μαλαισία.

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού διαγνώστηκε σε τρία άτομα από μια σειρά 45 κρουσμάτων που ξεκίνησαν από έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου ο οποίος επέστρεψε από την Ινδία (στη Μαλαισία) και έσπασε την καραντίνα των 14 ημερών. Ο εν λόγω άνδρας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών. Το Bloomberg επισημαίνει ότι το ίδιο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε και σε ανθρώπους που γύρισαν στη Μαλαισία μετά από επίσκεψη στις Φιλιππίνες.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μεγαλύτερες προφυλάξεις επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία», έγραψε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της χώρας Noor Hisham Abdullah σε μια ανάρτηση στο Facebook, λέγοντας ότι το στέλεχος μπορεί είναι 10 φορές πιο μολυσματικό χωρίς να αναφέρει τη σχετική μελέτη. «Η συνεργασία των ανθρώπων είναι πολύ απαραίτητη, ώστε να μπορούμε να σπάσουμε μαζί την αλυσίδα μόλυνσης από οποιαδήποτε μετάλλαξη», ανέφερε.

Η μετάλλαξη «λέγεται ότι έχει μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης ή μολυσματικότητας, αλλά ακόμα δεν έχουμε αρκετά σταθερά στοιχεία για να πούμε ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε και η υφυπουργός Υγείας των Φιλιππίνων Μαρία Ροσάριο Βεργίγιερ τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία από την επιδημιολογία ότι η μετάλλαξη είναι πολύ πιο μολυσματική από άλλα στελέχη, δήλωσε ο Benjamin Cowling, επικεφαλής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Αναγνωρίζεται πιο συχνά από ό, τι στο παρελθόν, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει κάποιο είδος ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε σχέση με άλλα στελέχη του Covid-19», είπε.

 

Διαβάστε ακόμη...