Βλαστοκύτταρα κατά της παράλυσης

 
Ασθενείς με κατάγματα στη σπονδυλική στήλη αναφέρουν ότι έχουν ανακτήσει μέρος των αισθήσεών τους σε περιοχές που προηγουμένως είχαν παραλύσει μετά από την εφαρμογή θεραπείας με ενέσεις βλαστοκυττάρων. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ήταν ενθαρρυντική η θετική ανταπόκριση των δυο εκ των τριών ασθενών που έλαβαν θεραπεία με εμβρυϊκό ιστό (ιστό του εγκεφάλου προερχόμενο από δωρεά οργάνου) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Balgrist στην Ζυρίχη.


Κάθε ασθενής έλαβε περί τα 20 εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα νευρώνων τα οποία εισήχθησαν απευθείας στην τραυματισμένη σπονδυλική του στήλη μέσα σε τέσσερις έως οχτώ μήνες από την ημέρα του τραυματισμού του. Προ της θεραπείας κανένας ασθενής δεν είχε ανακτήσει την αισθητικότητά του κάτω από το στήθος. Τρεις μήνες μετά τη θεραπεία οι δυο ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν κάποια αισθητικότητα. Στους έξι μήνες μπορούσαν να αισθανθούν την αφή και την θερμοκρασία στην περιοχή μεταξύ του στήθους και του αφαλού. Ο τρίτος ασθενής δεν ανέφερε κάποια μεταβολή.

Η θεραπεία δοκιμάζεται μία εταιρεία στο Newark της Καλιφόρνια και σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας η ανταπόκριση των δυο παραλυμένων ασθενών ήταν απροσδόκητη. Εκτιμάται ότι τα βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν τη μυελίνη – τη μόνωση των νεύρων – γεγονός που διευκολύνει την επικοινωνία των νευρώνων.

Οι εκπρόσωποι της εταιρίας αναφέρουν ότι θα παρακολουθήσουν μακροχρόνια τους ασθενείς για να δουν αν το αποτέλεσμα της θεραπείας θα διατηρηθεί. Επίσης, πρόκειται να δοκιμάσουν την θεραπεία σε άλλους εννιά ασθενείς με λιγότερο σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *