Βλαστικά κύτταρα για την θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

 
Νέες προοπτικές στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας διαφαίνονται μέσα από τη χρήση «ενήλικων» βλαστικών κυττάρων. Όχι τυχαία, οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα ως την «πενικιλίνη» του 21ου αιώνα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα οφέλη από την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου στη θεραπεία μιας νόσου που χαρακτηρίζεται από πόνο, δυσκαμψία και λειτουργικά προβλήματα στην κίνηση.


Νόσος που προσβάλλει σχεδόν όλους μας μετά τα 50, κυρίως όμως τις γυναίκες, η αρθρίτιδα είναι συνυφασμένη με τη λήψη αναλγητικών, κορτιζόνης, με συγκεκριμένη σωματική άσκηση, εξαντλητικές δίαιτες για περιορισμό του βάρους και, φυσικά, με βαριά χειρουργεία.

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη λύση στις πιο προχωρημένες μορφές αρθρίτιδας ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση, με κυριότερη την αρθροπλαστική. Η δημιουργία τεχνητής άρθρωσης, όμως, είναι μία μέθοδος ,η οποία απαιτεί μεγάλο χειρουργικό τραύμα και μακρά αποκατάσταση. Συχνά κρύβει επιπλοκές και, το κυριότερο, δεν διαρκεί εφ όρου ζωής.

Αναλγητικά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs), ενέσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση και περιορισμό του σωματικού βάρους αποτελούν τις κυριότερες συντηρητικές μεθόδους θεραπευτικής αντιμετώπισης, αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ασθενείς καταλήγουν στη χειρουργική αντιμετώπιση ως θεραπεία, κυριότερη των οποίων είναι η αρθροπλαστική .

Η δημιουργία τεχνητής άρθρωσης είναι μία μέθοδος η οποία απαιτεί μεγάλο χειρουργικό τραύμα, παρατεταμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης και συνοδεύεται από αρκετές περιεγχειρητικές και απώτερες επιπλοκές. Ακόμη όμως και εάν η όλη διαδικασία εκτελεστεί με επιτυχία δεν διαρκεί για όλη μας τη ζωή. Για αυτό το λόγο αποτελεί όχι μόνο προσδοκία αλλά και απαίτηση των ασθενών, από την επιστημονική κοινότητα, η εφαρμογή μιας θεραπευτικής μεθόδου, ελάχιστα επεμβατικής, ασφαλούς, χωρίς επιπλοκές, που να δίνει λύση στο πρόβλημα της αρθρίτιδας και να αντιστρέφει την εξέλιξή της στο μέλλον ή τουλάχιστον να την καθυστερεί . Αυτή την απαίτηση καλύπτει η χρήση των ενήλικων βλαστικών κυττάρων.

Θεραπεία με τα «όπλα» του δικού μας οργανισμού

Για όσους, λοιπόν, θέλουν να αποφύγουν το χειρουργείο της αλλαγής της άρθρωσης, η εναλλακτική λύση είναι η μέθοδος της έγχυσης ενήλικων βλαστικών κυττάρων στην άρθρωση, η οποία φλεγμαίνει.

Μια θεραπευτική μέθοδος ελάχιστα επεμβατική, εξαιρετικά σύντομη, ασφαλής και με ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της αρθρίτιδας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η θεραπεία βασίζεται σε κύτταρα του δικού μας οργανισμού και όχι σε εμπορικά ή χημικά σκευάσματα, ακυρώνει τον όποιο προβληματισμό για ηθικά και θρησκευτικά ζητήματα ή για μετάδοση νοσημάτων.

Όπως επεσήμανε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Ορθοπαιδικός- Χειρουργός κ. Σταύρος Αλευρογιάννης, τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα «ζουν μέσα μας» σε διάφορους ιστούς, και έχουν βασικό τους σκοπό να δραστηριοποιούνται αυτόνομα στο χώρο μιας κυτταρικής καταστροφής, όταν αυτή συμβεί για οποιοδήποτε λόγο, για να προστατεύουν την ισορροπία στο σώμα μας.

Χονδροκύτταρα στη θεραπεία της αρθρίτιδας

«Το είδος των κυττάρων που απαντάται σε όλες σχεδόν τις κλινικές μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις που έχουν σχέση με κυτταρική αποκατάσταση είναι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα είναι που κυρίως χρησιμοποιούμε, γιατί έχουν τη δυνατότητα αναγέννησης και διαφοροποίησης σε χονδροκύτταρα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Τα αυτόλογα ενήλικα βλαστικά κύτταρα προέρχονται από τον ίδιο ασθενή, μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα του, να αποθηκευτούν και να επανατοποθετηθούν σε αυτό αργότερα, ως απλή ιατρική πράξη. Δεν υπάρχουν ηθικά ή θρησκευτικά προβλήματα, δεν υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης νοσημάτων και δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψής τους.
Είναι κύτταρα του δικού μας οργανισμού. Το οργανικό μας φάρμακο, όχι εμπορικό προϊόν ή χημικό σκεύασμα…», διευκρίνισε ο κ. Αλευρογιάννης.

Για ορθοπαιδικές παθήσεις, τρεις κυρίως τύποι μεσεγχυματικών κυττάρων είναι διαθέσιμοι. Αυτά που προέρχονται από το μυελό των οστών, από το λιπώδη ιστό και από τις κυτταρικές μεμβράνες.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *