Η βιταμίνη D ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 33.739 ενήλικες από την Ιαπωνία, ηλικίας 40-69 ετών.

Στην αρχή της μελέτης, οι εθελοντές παρείχαν πληροφορίες αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό και τις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής, ενώ πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα. Έπειτα, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για 16 χρόνια, καταγράφοντας 3.301 νέα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου.

Αφού έλαβαν υπόψιν διάφορους παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, συγκριτικά με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίσθηκαν με 30-50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ηπατικού καρκίνου, με τη μείωση του κινδύνου να είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Από την άλλη, δε βρέθηκαν συσχετίσεις μεταξύ των επιπέδων βιταμίνη D και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα ή του προστάτη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η βιταμίνη D πιθανόν να δρα προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, με την πιθανότητα ωστόσο, να υπάρχουν ανώτατα επιθυμητά όρια, πάνω από τα οποία δεν υπάρχει επιπρόσθετο όφελος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *