Βιονικό μάτι τής χάρισε και πάλι την όρασή της

 
Βιονικό μάτι επέτρεψε στην Dianne Ashworth από την Αυστραλία να ανακτήσει μερικώς την όρασή της και οι ερευνητές λένε πως είναι ένα σημαντικό βήμα για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.


Στην Ashworth, που είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό την όρασή της λόγω μίας κληρονομικής ασθένειας, της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας, τοποθετήθηκε το πρότυπο μάτι στο νοσοκομείο Royal Victorian Eye and Ear Hospital.

Τέθηκε σε λειτουργία ένα μήνα αργότερα και σήμερα οι ερευνητές αποκάλυψαν τα αποτελέσματά του. «Ήταν αστείο όταν τέθηκε σε λειτουργία, περίμενα, περίμενα… Φορούσα κάτι γυαλιά και δεν ήξερα τι να περιμένων, δεν ξέρω αν κανείς άλλος γνώριζε τι θα έβλεπα», δήλωσε η ίδια. «Τότε ξαφνικά είδα ένα μικρό φως, σαν μια σχισμή στο σκοτάδι. Άρχισα να βλέπω διαφορετικά σχέδια και γραμμές μαύρες και άσπρες. Μετά έγιναν πιτσιλιές μαύρου με λευκό γύρω τους και έμοιαζαν με εικόνες σαν μέσα από σύννεφο».

Το βιονικό μάτι σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και δοκιμάστηκε από την Bionic Vision Australia, μία ομάδα ερευνητών χρηματοδοτούμενη μερικώς από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Διαθέτει 24 ηλεκτρόδια κι ένα μικρό καλώδιο που εκτείνεται από το πίσω μέρος του ματιά σε έναν δέκτη που προσαρτάται πίσω από το αυτί. Τοποθετείται δίπλα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, μέσα στο μάτι.

«Η συσκευή ερεθίζει ηλεκτρικά τον αμφιβληστροειδή», εξήγησε η Dr Penny Allen, ειδική χειρουργός η οποία εμφύτευσε το μάτι. «Ηλεκτρικοί παλμοί περνούν μέσω της συσκευής, η οποία ενεργοποιεί τον αμφιβληστροειδή. Αυτοί οι παλμοί περνούν στον εγκέφαλο και συνθέτουν την εικόνα».

Η συσκευή μπορεί να αποκαταστήσει σε ένα βαθμό μέρος της όρασης, δίνοντας στους πάσχοντες τη δυνατότητα να «βλέπουν» τις αντιθέσεις των χρωμάτων και φωτεινά ή σκοτεινά αντικείμενα.

Οι ερευνητές ελπίζουν να εξελίξουν το μάτι ούτως ώστε να μπορούν οι άνθρωποι που έχουν πλήρως χάσει την όρασή τους να κινούνται με ανεξαρτησία.

«Η Di είναι η πρώτη από τρεις ασθενείς με το μάτι αυτό, το επόμενο βήμα είναι να αναλύσουμε την οπτική πληροφορία που λαμβάνουμε από την ενεργοποίηση», τόνισε η Allen. «Δεν θέλαμε μία περίπλοκη συσκευή ή μία χειρουργική διαδικασία που ήταν δύσκολο να γίνει», πρόσθεσε.

Δείτε τις φωτογραφίες

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_97.jpeg

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_103.jpeg

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_116.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *