«Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος»

007FC75B09F0F0E567946B0E8E3C0DD0.jpg

  «Βγάλε γλώσσα τον Καρκίνο του Στόματος»! Μ’ αυτό το σύνθημα η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Περιφέρειας με αφορμή το Πρόγραμμα Ενημέρωσης «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας», προτρέπει το ευρύ κοινό και τους οδοντιάτρους να αναγνωρίσουν τα ύποπτα και ανησυχητικά σημάδια, όπως οι πληγές στο στόμα που δεν επουλώνονται γρήγορα, οι ερυθρές ή λευκές ή μελανές πλάκες, τα ογκίδια ή διογκώσεις, το μούδιασμα ή η απώλεια αίσθησης, ο πόνος και η αιμορραγία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ο γενικός οδοντίατρος έχει τον καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου καθώς μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή του για τους προδιαθεσιακούς παράγοντες όπως κάπνισμα, αλκοόλ, ιοί (HPV), ηλιακή ακτινοβολία, χρόνιοι τραυματισμοί από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια. Βασική υποχρέωση του οδοντιάτρου είναι ο έλεγχος της στοματικής κοιλότητας κάθε ασθενή με στόχο την αντιμετώπιση οποιουδήποτε οδοντιατρικού προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσει προκαρκινικές βλάβες για τις οποίες θα τον παραπέμψει στον Στοματολόγο ή Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό.

Με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα υπάρχουν 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Αυτά και άλλα σημαντικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αθηνών, όπως οι δράσεις της συνολικής καμπάνιας ενημέρωσης καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει πραγματοποιήσει ήδη 12 ενημερωτικές ημερίδες προς τους Οδοντίατρους και το ευρύ κοινό σε πόλεις της Περιφέρειας ενώ το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 13η και καταληκτική ημερίδα του προγράμματος, ολοκληρώνοντας τις δράσεις δημοσιότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα δημιουργήθηκαν ενημερωτικό site www.oralcancer.gr για την καμπάνια και ένα βίντεο αυτοεξέτασης, ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγχει και μόνος του για ύποπτα σημάδια.

Ο κ. Κατσίκης, πρόεδρος της ΕΟΟ, αναφερόμενος στη δραστηριότητα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι, «Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία συνεχίζει το έργο της ενημέρωσης του κοινού για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας με δράσεις που έχουν σαν στόχο όλοι οι ασθενείς ή δυνητικοί ασθενείς να αναγνωρίσουν ύποπτα συμπτώματα και να απευθυνθούν στους κατάλληλους γιατρούς για τη αντιμετώπιση οποιασδήποτε ασθένειας».

Ο κ. Υφαντής, Συντονιστής του προγράμματος και Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενημέρωσης τόσο των γενικών οδοντιάτρων όσο και του ευρέος κοινού για τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας επισημαίνοντας ότι είναι από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Κλείνοντας, τόνισε ότι «Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του στόματος είναι η πρόληψη».

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, κ Παπαδογεωργάκης αναφερόμενος στη θεραπεία και στους τρόπους αντιμετώπισης του στοματικού καρκίνου, τόνισε ότι «Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου στα αρχικά στάδια είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς, γιατί τότε μπορεί να εξαιρεθεί εύκολα και ριζικά, και η πενταετής επιβίωση των ασθενών είναι άνω του 90%. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια με μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση μπορεί να κυμαίνεται από 15%- 40%. Η θεραπεία του στοματικού καρκίνου είναι κυρίως η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων και συνήθως συνοδεύεται από αφαίρεση των λεμφαδένων στον τράχηλο, ανάλογα πάντα με την περίπτωση. Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος του ογκολογικού συμβουλίου το οποίο αποφασίζει αν και σε ποιο στάδιο της θεραπείας ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή /και χημειοθεραπεία».

can%201.JPG

Το πάνελ των ομιλητών από αριστερά προς δεξιά:

Κατσίκης Αθανάσιος, Πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας
Υφαντής Αθανάσιος, Συντονιστής προγράμματος, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής
Παπαδογεωργάκης Νικόλαος, Επιστ.Υπεύθυνος προγράμματος, Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής ΕΚΠΑ
Στουφή Ελεάνα, Στοματολόγος

Δείτε όλη την παρουσίαση

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *