Βασική αιτία πρόωρων θανάτων των ανδρών στη Ρωσία η βότκα

A222ABB4DD9A890D19309B2AA8E274F9.jpg

  Καθοριστικό ρόλο στους πρόωρους θανάτους των ανδρών ηλικίας κάτω των 55 ετών στη Ρωσία, παίζει η βότκα, όπως επιβεβαιώνει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Δίνοντας συνέχεια στις πολυάριθμες εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν 57.000 άνδρες για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να αποβιώσουν σε σχέση με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν.

Στην κατηγορία των ανδρών μεταξύ 35-54 ετών, ο κίνδυνος θανάτου σε διάστημα 20 ετών κυμαίνεται σε ποσοστό 16% για εκείνους που πίνουν λιγότερο από ένα μπουκάλι μισού λίτρου βότκας την εβδομάδα έναντι 20% για εκείνους που πίνουν μεταξύ ενός και τριών μπουκαλιών και 35% για εκείνου που πίνουν περισσότερα από 3 μπουκάλια.

Η αύξηση του αριθμού των θανάτων οφείλεται κυρίως σε περιστατικά δηλητηρίασης από νοθευμένα ποτά, δυστυχημάτων, αυτοκτονιών, πράξεων βίας όπως επίσης και ασθενειών που συνδέονται άμεσα με τον αλκοολισμό όπως καρκίνος του φάρυγγα ή του ήπατος, αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήγαγαν Ρώσοι και Βρετανοί ερευνητές όπως και το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC), μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Λυών.

Η έρευνα επέτρεψε να καταδειχθεί ότι τα ποσοστά των πρόωρων θανάτων μεταβάλλονται σε σχέση με τις εκστρατείες που πραγματοποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του αλκοολισμού.

«Τα ποσοστά θνησιμότητας στη Ρωσία αυξομειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, παράλληλα με τους περιορισμούς στην κατανάλωση του αλκοόλ οι οποίοι είχαν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις των προέδρων Γκορμπατσόφ, Γέλτσιν και Πούτιν» υπενθύμισε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκ των συντακτών της έρευνας.

Μετά τα μέτρα που πάρθηκαν το 2006 η κατανάλωση του αλκοόλ όπως επίσης και οι θάνατοι σε ηλικίες μικρότερες των 55 ετών μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, «αν και ο κίνδυνος που διατρέχουν παραμένει υψηλός» υπογραμμίζει η έρευνα.

Σε έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2011 αναφέρεται ότι ο ένας στους πέντε Ρώσους πεθαίνει λόγω των επιπλοκών από την κατανάλωση αλκοόλ, έναντι ενός στους είκοσι στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ρωσικών αρχών ο αλκοολισμός σκοτώνει 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο και έχει επιπτώσεις και στο προσδόκιμο ζωής των Ρώσων, το οποίο δεν ξεπερνά τα 63 έτη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *