Βακτήριο νικά την παχυσαρκία

 
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences», έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίου μπορεί να επηρεάσει θεαματικά την υγεία ενός παχύσαρκου ποντικιού.


Τώρα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες μελέτες σε ανθρώπους, έτσι ώστε να ελεγχθεί αν τα ίδια βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αποβληθούν οι θερμίδες.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε από έρευνες ότι υπάρχουν διαφορές στον τύπο και στον αριθμό των βακτηρίων του εντέρου μεταξύ των αδύνατων και των παχύσαρκων ανθρώπων. Επιπλέον, είχαμε στοιχεία ότι επεμβάσεις, όπως το γαστρικό bypass, φαίνεται να αλλάζουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

Ερευνητές από το Βέλγιο, όμως, αποφάσισαν να ασχοληθούν με ένα μόνο είδος βακτηρίου γνωστό ως Akkermansia muciniphila, το οποίο φυσιολογικά συνθέτει το 3-5% των βακτηρίων του εντέρου, αλλά τα επίπεδά του μειώνονται στην περίπτωση παχυσαρκίας.

Ποντίκια, τα οποία βρισκόντουσαν σε ειδική δίαιτα προκειμένου να πάρουν 2-3 φορές περισσότερο βάρος από τα φυσιολογικά αδύνατα ποντίκια, τρεφόντουσαν με το συγκεκριμένο βακτήριο.

Τα ποντίκια αν και παρέμειναν πιο παχιά από τα υπόλοιπα, κατάφεραν να χάσουν σχεδόν μισό από το παραπανίσιο βάρος τους, χωρίς καμία άλλη αλλαγή στον τρόπο διατροφής τους. Επιπλέον, παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη, ένα βασικό σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 2.

Ο καθηγητής Patrice Cani δήλωσε «Φυσικά πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Δεν καταφέραμε να αναστρέψουμε ολοκληρωτικά την παχυσαρκία, αλλά πετύχαμε σημαντική μείωσή της».

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *