Αυτή είναι η καλύτερη στάση ύπνου εάν έχετε δυσπεψία τη νύχτα

Υποφέρετε από δυσπεψία και άλλα κοιλιακά προβλήματα που σας δυσκολεύουν στον ύπνο;

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παλινδρόμηση, σύμφωνα με την Canadian Society of Intestinal Research.

Πεπτικά ή γαστρεντερικά προβλήματα – όπως η δυσπεψία, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, τα αέρια, η καούρα και η παλινδρόμηση οξέος – είναι κοινά στις γιορτές.

«Το έντερο ευδοκιμεί στη ρουτίνα, ειδικά όταν πρόκειται για ύπνο, άσκηση και γεύματα», είπε πρόσφατα στο The Everygirl η Erin Judge, διαιτολόγος – διατροφολόγος, ειδικός στην υγεία του εντέρου και ιδρύτρια του Gutivate.

«Η περίοδος των γιορτών δεν έχει ρουτίνες, χάρη στα ταξίδια, τα πολυάσχολα προγράμματα και τις μικρότερες μέρες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο έντερο και να οδηγήσει σε πεπτικά συμπτώματα, ιδιαίτερα αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου», εξήγησε.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) εμφανίζεται όταν το περιεχόμενο του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο (το όργανο που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι). Η προς τα πίσω ροή οξέος ονομάζεται παλινδρόμηση οξέος.

Τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ περιλαμβάνουν καούρα μετά το φαγητό, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα ή όταν είστε ξαπλωμένοι.

«Η βαρύτητα βοηθά στην αποτροπή της ανόδου του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο», αναφέρει η Canadian Society of Intestinal Research.

«Ωστόσο, η παλινδρόμηση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη ενώ κοιμάστε ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι. Χωρίς τη βοήθεια της βαρύτητας, είναι πολύ πιο εύκολο για το περιεχόμενο του στομάχου να χυθεί μέσω του δυσλειτουργικού κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (LES) και να ρέει στον οισοφάγο», σημειώνει η οργάνωση.

Μια αλλαγή στις συνήθειες ύπνου μπορεί να απαλύνει αυτόν τον πόνο.

Τι μπορείτε να κάνετε για έναν καλύτερο ύπνο
Το μεγαλύτερο μέρος του όγκου του στομάχου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της άνω κοιλίας – ο ύπνος στην αριστερή πλευρά κρατά το στομάχι κάτω από τον οισοφάγο, καθιστώντας πιο δύσκολη την άνοδο του οξέος του στομάχου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το οξύ του στομάχου καθαρίζει πολύ πιο γρήγορα όταν οι πάσχοντες από χρόνια καούρα κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά, αντί ανάσκελα ή στη δεξιά πλευρά.

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παλινδρόμηση, σύμφωνα με την Canadian Society of Intestinal Research / Φωτογραφία: Gastrointestinal Society
Εάν δεν μπορείτε να νιώσετε άνετα στην αριστερή σας πλευρά, οι ειδικοί συμβουλεύουν να σηκώσετε το κεφάλι και τον κορμό σας 6 έως 8 ίντσες πάνω από το κρεβάτι. Μερικοί προτείνουν να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι για να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα.

Σημειώστε ότι το σώμα σας θα πρέπει να είναι διαγώνιο σε μια κλίση και όχι απλώς το κεφάλι σας να στηρίζεται ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα σας.

Το να σηκώνετε μόνο το κεφάλι σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα, που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο στομάχι και να επιδεινώσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα.

Εάν η αλλαγή της διάταξης του ύπνου σας δεν λειτουργεί για εσάς, μερικές φορές ένα απλό μασάζ στο στομάχι θα λειτουργήσει.

Διαβάστε ακόμη...