Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για τον πρώτο πρωινό καφέ – Πότε να πιούμε τον τελευταίο καφέ της ημέρας

Ακόμα και οι λάτρεις του καφέ θα προσπαθήσουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους να μετριάσουν την ποσότητα που καταναλώνουν αν αισθανθούν ότι η υπερβολή οδηγεί σε νευρικότητα ή ακόμα και προβλήματα στον ύπνο. Για όσους αναζητούν συστάσεις από επίσημα χείλη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρει ότι έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα – 4 με 5 φλιτζάνια καφέ – θεωρούνται ασφαλή για υγιείς ενήλικες. Σε μέτριες δόσεις – έως και 2 φλιτζάνια – η καφεΐνη χαρίζει την αίσθηση της εγρήγορσης, ενώ οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο New England Journal of Medicine, οι συμμετέχοντες που έπιναν όσο καφέ ήθελαν, κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά λιγότερο από ό,τι τις ημέρες που τον απέφευγαν τελείως. «Η επίδραση της καφεΐνης στον ύπνο εξαρτάται από το πόσο γρήγορα τη μεταβολίζει ο οργανισμός» είχε σχολιάσει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Gregory Marcus, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δέκα ώρες για να απαλλαγεί πλήρως ο οργανισμός από την καφεΐνη.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλά και το timing του καφέ σε ρόλο-κλειδί, καθώς συγκεκριμένες ώρες μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη του για τον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμη...