Αυτές οι τροφές μιμούνται το Ozempic και βοηθούν στην απώλεια βάρους

Το Ozempic μπορεί να απευθύνεται σε διαβητικούς, αλλά έχει κάνει πάταγο στην αγορά, γιατί βοηθάει στην απώλεια βάρους, παρότι υπάρχουν τροφές που μιμούνται αυτό το φάρμακο και φέρνουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα, με μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία.

Συγκεκριμένα, το Ozempic και άλλα παρόμοια φάρμακα όπως το Wegovy, χρησιμοποιούνται ως αγωγή για τον διαβήτη τύπου 2, όμως απελευθερώνουν την σεμαγλουτίδη που δρα για μέρες και στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι δεν πεινάει.

Αντιθέτως, τα τρόφιμα συνήθως παράγουν την ορμόνη GLP-1 που διεγείρει την απελευθέρωση ινσουλίνης και επιβραδύνει την κίνηση της τροφής από το στομάχι στο έντερο. Ταυτόχρονα, στέλνει σήμα στον εγκέφαλο πως δεν πεινάει, αλλά η διαδικασία διαρκεί μόνο για μερικές ώρες.

Έτσι, αρκετοί στρέφονται στα φάρμακα, σύμφωνα με την New York Post, παρότι δεν είναι κατάλληλα για αυτό τον λόγο και μάλιστα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες.

Ο Frank Duca που εργάζεται στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ξεκαθαρίζει πως το μυστικό για την απώλεια βάρους με φυσικό τρόπο, βρίσκεται στις φυτικές ίνες, με την εξής υποσημείωση. Αυτές οι ίνες πρέπει να περιλαμβάνονται φυσικά στα τρόφιμα και όχι να έχουν προστεθεί κατά την επεξεργασία, αφού σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα λειτουργήσουν.

Τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες είναι το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη, ενώ εντοπίζονται σε προϊόντα σίτου, στα φασόλια, στα μπιζέλια, στις φακές, στα μήλα, στα αχλάδια και στις μπανάνες.

Ψωμί ολικής άλεσης
Πώς δρουν οι φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες αφομοιώνονται πιο αργά από άλλες ενώσεις στα τρόφιμα, γιατί κινούνται μέσω του λεπτού εντέρου πιο αργά και διασπώνται όταν φτάσουν στο παχύ έντερο.

Εκεί, πυροδοτούν την απελευθέρωση του GLP-1 μαζί με την ορμόνη PYY που μειώνει την όρεξη. Επειδή αυτή η διαδικασία διαρκεί ώρες, μπορεί να καταστείλει την όρεξη για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μειώσει τη λαχτάρα μεταξύ των γευμάτων.

«Το PYY ρυθμίζει τον κορεσμό, δηλαδή πόσο καιρό περιμένετε ανάμεσα στα γεύματα», λέει ο Duca και προσθέτει πως «η απελευθέρωση του PYY, εκτός από το GLP-1, μπορεί να αυξήσει το χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων».

Βρώμη
«Το να γνωρίζετε πόσες φυτικές ίνες τρώτε και να τις αυξάνετε, είναι ένα τεράστιο βήμα για τη βελτίωση της υγείας σας», είπε και σημείωσε ότι «στη συνέχεια, μόλις αποκτήσετε τη συνήθεια να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένοι».

Επίσης, σχολιάζοντας τον λόγο που πρέπει να καταναλώνονται τροφές που περιέχουν φυσικά φυτικές ίνες, ανέφερε ότι «οι εταιρείες ακούνε ότι πρέπει να αυξήσουν τις φυτικές ίνες στα φαγητά τους, αλλά στη συνέχεια πολλές φορές προσθέτουν φυτικές ίνες που δεν είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για εσάς. Είναι ο τύπος των ινών που περνάει ακριβώς από μέσα σας, χωρίς να προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών».

Διαβάστε ακόμη...