Αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 και για τους καρκινοπαθείς σε ύφεση

Οι ασθενείς με καρκίνο σε ύφεση, οι οποίοι δεν κάνουν πλέον κάποια θεραπεία, αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19, αν και σχετικά μικρότερο από όσους έχουν ενεργό καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ενεργό καρκίνο κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και να πεθάνουν από αυτόν, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για όσους έχουν καρκίνο σε ύφεση.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Αιματολογίας-Ογκολογίας Κάρα Μάξγουελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ογκολογικό περιοδικό «JNCI Cancer Spectrum», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 4.800 άτομα που είχαν κάνει τεστ για κορωνοϊό. Από τους 328 που διαγνώσθηκαν θετικοί, οι 67 (ποσοστό 21% ή ένας στους πέντε) είχαν ιατρικό ιστορικό καρκίνου (το 73% ή τρεις στους τέσσερις αδρανή καρκίνο).

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με καρκίνο (18 με ενεργό και 49 με ανενεργό) είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευθούν λόγω κορωνοϊού σε σχέση με τους μη καρκινοπαθείς (55% έναντι 29%), να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας-ΜΕΘ (26% έναντι 12%) και να πεθάνουν (13,4% έναντι 1,6%). Αν και ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 ήταν μεγαλύτερος στους ασθενείς με ενεργό καρκίνο, ήταν επίσης αυξημένος σε εκείνους με καρκίνο σε ύφεση.

«Οι ασθενείς που έχουν καρκίνο πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην εκτίθενται αυτή την εποχή. Και αυτό δεν αφορά μόνο όσους νοσηλεύονται για καρκίνο ή κάνουν αντικαρκινική θεραπεία. Όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς πρέπει να παίρνουν σημαντικές προφυλάξεις στη διάρκεια της πανδημίας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους», δήλωσε η δρ Μάξγουελ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι εν γένει οι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επιπλοκές της Covid-19 λόγω της μεγαλύτερης ηλικίας τους, του υψηλότερου ποσοστού καπνίσματος, των άλλων υποκείμενων νοσημάτων τους, των επιπτώσεων των αντικαρκινικών θεραπειών κ.ά. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι ο ίδιος ο καρκίνος και η επίπτωσή του στο σώμα παίζουν ρόλο στην επιδείνωση της λοίμωξης Covid-19. «Τα ευρήματα μας ενισχύουν την υπόθεση ότι ο καρκίνος αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για κακή έκβαση της Covid-19», ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη...