Αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων και θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ασθενείς με Covid-19

Τα τελευταία 2 χρόνια εν όψει και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 είμαστε αντιμέτωποι με καινούρια δεδομένα και καινούριες παθογένειες. Παρατηρήσαμε ότι αυξήθηκαν οι θρομβώσεις, αρτηριακής και φλεβικής αιτιολογίας και τα θρομβοεμβολικά επεισόδια σε ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊό και νόσησαν. 

Τι φανερώνουν οι μελέτες

Στο πρόσφατο 22ο Ευρωπαϊκό συνέδριο αγγειολογίας – αγγειοχειρουργικής  που έλαβε χώρα στη Βενετία στις 29 Ιουνίου 2022, EUROPEAN VENOUS FORUM, δημοσιεύτηκαν μελέτες και εργασίες που έδειχναν την έξαρση των θρομβοεμβολικών συμβαμάτων. Η έρευνα αποδείκνυε ότι η Covid -19  προκαλεί βλάβη στο ενδοθήλιο των αγγείων, στη συνέχεια φλεγμονή και ακολούθως, μια υπέρ φλεγμονώδη αντίδραση, γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκινών». Η τελευταία προκαλεί θρομβοκυτοπενία και δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων, που είναι η αιτία για τις θρομβώσεις. 

Ήδη από το 2020 είχαν ανακοινωθεί μελέτες από το πανεπιστήμιο Yale στο New Haven, από το τμήμα Αιματολογίας και το κέντρο Καρδιοχειρουργικής Έρευνας που έλεγαν ότι η βλάβη του ενδοθηλίου των αγγείων και η θρομβοπενία που προκαλεί η Covid -19 είναι πιο σοβαρή στους ασθενείς με παχυσαρκία, με υπέρταση και με αναπνευστικά προβλήματα. 

Φλεβική ανεπάρκεια και Covid-19

Όσοι έχουν φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς στα κάτω άκρα θα πρέπει να ελέγχονται με έγχρωμο υπερηχογράφημα, έτσι ώστε να ανευρεθούν οι φλέβες που πάσχουν και που είναι επικίνδυνες για θρόμβωση και να αντιμετωπισθούν καταλλήλως. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς που νοσούν με Covid-19, έχουν έντονες ενοχλήσεις στα κάτω άκρα, πόνους, βάρος, κόπωση, κράμπες, οίδημα και αίσθημα βάρους. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών έχει μετρίου έως μεγάλου βαθμού φλεβική ανεπάρκεια.

Αν η ανεπάρκεια αφορά τις μείζονες και ελάσσονες σαφηνείς καθώς και τις διατιτρώσες φλέβες, τότε μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία σε ποσοστό άνω του 97% με ενδοαυλικό λέιζερ.  Πρόκειται για μια μέθοδο μη επεμβατική, ανώδυνη και αναίμακτη που δεν απαιτεί γενική αναισθησία και με παραμονή στο νοσοκομείο ελάχιστων ωρών. Ο ασθενής περπατάει άμεσα μετά των επέμβαση με λέιζερ, γεγονός πολύ  σημαντικό για την αποφυγή θρομβώσεων λόγω ακινησίας.

Μπορεί να εφαρμοστεί και σε προχωρημένα στάδια της νόσου, λόγω και της συσσωρευμένης εμπειρίας της ομάδας μας  από το 2006 στην εφαρμογή του ενδοαυλικού λέιζερ για τη φλεβική νόσο. 

Επίσης, σημαντική είναι όσον αφορά την πρόληψη, η συστηματική άσκηση και αερόβια γυμναστική, ο έλεγχος του βάρους, η σωστή διατροφή  και η χρήση ελαστικών καλτσών συμπίεσης, ειδικά στα αεροπορικά ταξίδια που επιβαρύνουν τη φλεβική ανεπάρκεια.

Dr Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός- Αγγειολόγος, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικού Κέντρου VENOUS ENDOVASCULAR.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλ. 694 426 1464 & 210 7296277 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr.

Ακολουθήστε τον Χαράλαμπο Ηλία σε & .

Διαβάστε ακόμη...