Αυξημένη γονιμότητα για γυναίκες με γονίδιο των Νεάντερταλ

Θάνος Ξυδόπουλος

Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη κληρονόμησε τον υποδοχέα προγεστερόνης από τους Νεάντερταλ -μια παραλλαγή γονιδίου που σχετίζεται με αυξημένη γονιμότητα, λιγότερες αιμορραγίες κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη και λιγότερες αποβολές.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσίευσαν στο περιοδικό Molecular Biology and Evolution ερευνητές από το Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology στη Γερμανία, και από το Karolinska Institutet, στη Σουηδία.

"Ο υποδοχέας προγεστερόνης είναι ένα παράδειγμα του πόσο ευνοϊκές γενετικές παραλλαγές εισήχθησαν στους σύγχρονους ανθρώπους με την ανάμιξή τους με τους Νεάντερταλ και μπορούν να έχουν επιπτώσεις στους ανθρώπους που ζουν σήμερα", λέει ο Hugo Zeberg, ερευνητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης στο Karolinska Institutet και το Max Planck Institute.

Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στον εμμηνορροϊκό κύκλο και στην εγκυμοσύνη.

Οι αναλύσεις  δεδομένων από περισσότερους από 450.000 συμμετέχοντες -μεταξύ των οποίων 244.000 γυναίκες- δείχνουν ότι σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη κληρονόμησε τον υποδοχέα προγεστερόνης από τους Νεάντερταλ. Το 29% φέρουν ένα αντίγραφο και το 3% δύο αντίγραφα.

"Το ποσοστό των γυναικών που κληρονόμησαν αυτό το γονίδιο είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από ό, τι τα άλλα γονίδια των Νεάντερταλ", λέει ο Zeberg. "Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή του υποδοχέα έχει ευνοϊκή επίδραση στη γονιμότητα".

Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που φέρουν την παραλλαγή των Νεάντερταλ για τον συγκεκριμένο υποδοχέα τείνουν να έχουν λιγότερες αιμορραγίες κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, λιγότερες αποβολές και να γεννούν περισσότερα παιδιά. Οι μοριακές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι αυτές οι γυναίκες παράγουν περισσότερους υποδοχείς προγεστερόνης στα κύτταρά τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία στην προγεστερόνη και προστασία έναντι πρώιμων αποβολών και αιμορραγίας.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα NOMIS και τη Max Planck Society.

Διαβάστε ακόμη...