Αυξημένες διαγνώσεις του διαβήτη τύπου 1 μετά από μόλυνση SARS-CoV-2 στα παιδιά

Ζήσης Ψάλλας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, παρατηρήθηκε αύξηση της χρόνιας αυτοάνοσης νόσου διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά. Ερευνητές από το Helmholtz Munich και συνεργάτες τους διερεύνησαν εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1.

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε δεδομένα για περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2010 και 2018 στη Βαυαρία.

Διαφορετικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει αυξημένη συχνότητα διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, καμία από τις μελέτες δεν έκανε διάκριση μεταξύ παιδιών με και χωρίς μόλυνση SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές μπόρεσαν τώρα να αποκτήσουν νέες γνώσεις: το σύνολο δεδομένων παρέχει πληροφορίες σχετικά με το εάν παιδιά που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 είχαν προηγουμένως COVID-19. Αυτό επέτρεψε μια ανάλυση της χρονικής σχέσης μεταξύ της διάγνωσης COVID-19 και της διάγνωσης του διαβήτη τύπου 1.

Τα ευρήματα ήταν σύμφωνα με δεδομένα από τη Γερμανία και άλλες χώρες: το ποσοστό επίπτωσης του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 12 ετών ήταν περίπου 50% παραπάνω τα έτη 2020 έως 2021 σε σύγκριση με το ποσοστό επίπτωσης από το 2018 έως το 2019. Η ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 το 2020 έως το 2021 ήταν υψηλότερη στα παιδιά με COVID-19.

Η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε κατά 57% σε παιδιά που είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 σε σύγκριση με μη μολυσμένα παιδιά. Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σημειώθηκε το ίδιο τρίμηνο με τη διάγνωση του COVID-19 και επίσης σε μεταγενέστερα τρίμηνα. Τα νέα δεδομένα δείχνουν μια άμεση επίδραση της λοίμωξης SARS-CoV-2 στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1.

«Είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία μας, αλλά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο ιός θα μπορούσε είτε να προάγει την έναρξη της υποκείμενης αυτοανοσίας στον διαβήτη τύπου 1 είτε να επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου σε παιδιά με υπάρχουσα αυτοανοσία», είπε ο Ezio Bonifacio, συγγραφέας της μελέτης. Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να αποσαφηνιστεί ο ακριβής μηχανισμός που οδηγεί στην αυξημένη συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σε μικρά παιδιά.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA.

Διαβάστε ακόμη...