Αυξημένα επίπεδα κορωνοϊού στον αέρα γύρω από τους ασθενείς

Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα ερευνητών που συνεργάστηκε με διάφορα ιδρύματα στην Κίνα βρήκε στοιχεία για τα αερομεταφερόμενο RNA του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε διάφορα σημεία. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η ερευνητική ομάδα περιγράφει τη συλλογή δειγμάτων αέρα και τι έμαθε μέσω την ανάλυσής τους.

Οι ιατρικοί ερευνητές συμφωνούν ότι ο πρωταρχικός τρόπος μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 είναι μέσω της αποβολής σταγονιδίων στον αέρα όταν οι μολυσμένοι άνθρωποι βήχουν ή ακόμα και όταν αναπνέουν. Επίσης ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με αντικείμενα στα οποία κάθεται ο ιός.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις συγκεντρώσεις του ιού που παραμένουν στον αέρα μετά την απομάκρυνση ενός μολυσμένου ατόμου.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την αντοχή του ιού στον αέρα, οι ερευνητές δημιούργησαν παγίδες αερολύματος μέσα και κοντά σε νοσοκομεία που αντιμετώπιζαν ασθενείς με COVID-19 τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Μερικά από τα σημεία περιελάμβαναν νοσοκομεία όπου υπήρχαν σοβαρά άρρωστοι. Συνολικά, η ομάδα συνέλεξε 40 δείγματα από 31 σημεία.

Κατά την ανάλυση των δειγμάτων για ένδειξη RNA του SARS-CoV-2, οι ερευνητές βρήκαν δραματικά διαφορετικές συγκεντρώσεις. Όπως αναμενόταν, βρήκαν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις του ιού στον αέρα όπου υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις μολυσμένων ασθενών. Οι συγκεντρώσεις ήταν γενικά χαμηλές σε περιοχές που αερίζονται καλά. Ωστόσο, άλλες περιοχές, όπως οι δημόσιες τουαλέτες χωρίς αερισμό που χρησιμοποιούνται από ασθενείς, βρέθηκε να έχουν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Η ομάδα εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι τα επίπεδα συγκέντρωσης ήταν πολύ υψηλότερα σε δωμάτια όπου το ιατρικό προσωπικό αφαιρούσε τον προστατευτικό εξοπλισμό του. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταφερθεί ξανά στον αέρα μέσω των ενεργειών αφαίρεσης γαντιών, μάσκας και άλλων εργαλείων.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης αυξημένα επίπεδα του ιού στον αέρα έξω από περιοχές ιατρικής περίθαλψης, όπως διόδους μέσω των οποίων μεγάλος αριθμός ασθενών περπατούσε μέσα και έξω στα νοσοκομεία.

Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους έδειξε πως τα επίπεδα του ιού στο αερόλυμα μπορούν να μειωθούν μέσω αποτελεσματικού αερισμού και αναγνωρίζουν ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό μέσω εισπνοής των αερολυμάτων.

Διαβάστε ακόμη...