Αυξάνουν τα αυγά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή όχι;

Ζήσης Ψάλλας

Τα μηνύματα της έρευνας για τα αυγά εξακολουθούν να είναι πολύ μπερδεμένα όχι μόνο για το ευρύ κοινό αλλά και για τους ειδικούς.

Πριν από το 1960, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα αυγά, αντίθετα αποτελούσαν μέρος της αποδεκτής διατροφής. Στη συνέχεια, όταν άρχισε να εδραιώνεται η αντίληψη ότι η χοληστερόλη της διατροφής κάνει κακό στην υγεία και βρέθηκε ότι ο κρόκος των αυγών περιέχει πάνω από 200 mg χοληστερόλη, οι ειδικοί συμβούλεψαν το κοινό να αποφύγει τα αυγά. Έτσι, η κατά κεφαλή κατανάλωση των αυγών πράγματι μειώθηκε στις δυτικές χώρες τις επόμενες δεκαετίες. Ο αρνητικός αντίκτυπος συνεχίστηκε καθώς τα ωμά αυγά συνδέθηκαν με τη σαλμονέλα.

Το μήνυμα άλλαξε το 1999 όταν μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, ένα κορυφαίο ιατρικό περιοδικό, δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων -εκτός πιθανώς σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η έλλειψη στατιστικής συσχέτισης επιβεβαιώθηκε το 2013 με μια μετα-ανάλυση 17 προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άτομα. Η δημοσίευση αυτή αποκατέστησε, εν μέρει, τα αυγά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο το θέμα με τη χοληστερόλη παρέμεινε.

Τα αυγά ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο το 2018 όταν μια έκθεση από την Κίνα, για μισό εκατομμύριο άτομα, κατέγραψε λιγότερα συμβάντα καρδιαγγειακών παθήσεων (κυρίως αιμορραγικών εγκεφαλικών) στα άτομα που έτρωγαν τακτικά αυγά. Οι λόγοι γι' παραμένουν αβέβαιοι αλλά θα μπορούσε να είναι η συμβολή των αυγών στην πρόσληψη πρωτεϊνών. Όπως και να έχει, αυτή ήταν μια σημαντική ανατροπή.. 

Πέρυσι η "καταστροφολογία" επέστρεψε. Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA τον Μάρτιο του 2019, παρακολούθησε 29. 615 συμμετέχοντες σε έξι προοπτικές αμερικανικές μελέτες για 17,5 χρόνια, κατά μέσο όρο. Από αυτά τα άτομα, τα 5.400 εκδήλωσαν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο (καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο). Οι ερευνητές συμπέραναν ότι κάθε αυγό που καταναλώνεται αυξάνει κατά 2,2% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά την περίοδο παρακολούθησης, προκαλώντας 22 επιπλέον καρδιαγγειακά επεισόδια ανά 1.000 άτομα.

 

Διαβάστε ακόμη...