Αυξάνονται διαχρονικά τα περιστατικά καρκίνου σε έφηβους και νέους ενήλικες

Τα περιστατικά καρκίνου σε εφήβους και νέους ενήλικες εμφανίζουν ανοδική τάση, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 30% στις ΗΠΑ στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης αφορά τον καρκίνο των νεφρών, ενώ αισθητά ανοδικό ρυθμό καταγράφουν επίσης οι καρκίνοι του θυρεοειδούς και του γαστρεντερικού συστήματος. Οι συχνότεροι τύποι καρκίνου στους άνδρες νεαρών ηλικιών(15-39 ετών) είναι των όρχεων, το μελάνωμα (δέρματος) και το λέμφωμα μη-Hodgkin, ενώ στις συνομήλικες νέες οι καρκίνοι του μαστού, του θυρεοειδούς και του τραχήλου της μήτρας.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας Νίκολας Ζαόρσκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Οpen», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν μισό εκατομμύριο νεαρούς καρκινοπαθείς σε βάθος άνω των 40 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και του 2010 οι διαγνώσεις καρκίνου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξήθηκαν από 57 σε 74 ανά 100.000 άτομα.

Διαβάστε ακόμη...