Αυξάνεται η θνητότητα σε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ – Τεράστιο το πρόβλημα σε μονάδες εκτός Αττικής

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Public Health και που υπογράφουν οι Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, καταδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας πως η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λόγω μεγάλου αριθμού εισαγωγών από ασθενείς με Covid, επιφέρει επικίνδυνο φορτίο με αποτέλεσμα να πέφτει η ποιότητα νοσηλείας που παρέχεται στους ασθενείς.

Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου ασθενούς, όταν οι διασωληνωμένοι σε όλη την Ελλάδα ξεπερνούν τους 400. Η αύξηση της θνητότητας είναι κατά 1,25 φορές περισσότερη από ό,τι ήταν η θνητότητα όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων σε όλη την Ελλάδα ήταν κάτω από 400. Δυστυχώς, η θνητότητα αυξάνεται ραγδαία όταν οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τους 800. Η θνητότητα τότε είναι κατά 1,57 φορές μεγαλύτερη.

Η μελέτη που υπογράφουν οι Τσιόδρας και Λύτρας αποδεικνύει επίσης πως η θνητότητα σε ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, ακόμα και στην Αττική, αυξάνεται πολύ επικίνδυνα. Η κατάσταση όμως που επικρατεί στις ΜΕΘ εκτός Αττικής είναι ακόμα πιο προβληματική, συμφώνα πάντα με τη δημοσιευμένη μελέτη, αφού έχει παρατηρηθεί πως η θνητότητα των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ περιφέρειας είναι πολύ μεγάλη.

Διαβάστε ακόμη...