Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής η δίαιτα βίγκαν;

Ζήσης Ψάλλας

Η χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους. Ωστόσο, η έρευνα που εξετάζει τη σχέση μεταξύ χορτοφαγίας και μακροζωίας έχει βρει μικτά αποτελέσματα.

Μια μεγάλη ανασκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία υποδηλώνει ότι οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν έχουν 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, σε σύγκριση με τους παμφάγους. 

Μια άλλη μελέτη εξέτασε τους Seven Day Adventists στη Βόρεια Αμερική. Η δίαιτά τους είναι συνήθως φυτική, πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα και απαλλαγμένη από αλκοόλ και καφεΐνη -αν και μερικοί μπορεί να τρώνε μικρές ποσότητες αυγών, γαλακτοκομικών ή κρέατος. Η μελέτη αυτή συμπέρανε ότι οι οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν μπορεί να έχουν 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε κρέας. Όταν διαχωρίστηκαν από τους υπόλοιπους, οι βίγκαν είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Αλλά δεν ζουν όλοι οι βίγκαν περισσότερο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι όλες οι δίαιτες βίγκαν πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, ορισμένες από αυτές βασίζονται σε ζαχαρούχα, μεταποιημένα τρόφιμα τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και τη μακροζωία. Μελέτες που αξιολογούν τις φυτικές δίαιτες με βάση τις ποσότητες των επεξεργασμένων τροφίμων υποδηλώνουν ότι μόνο οι φυτικές δίαιτες συνδέονται με παρατεταμένη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας. 

Η υγιεινή χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, έχοντας πολύ λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μια ανθυγιεινή δίαιτα βίγκαν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε γλυκά, επεξεργασμένα είδη και άλλα τρόφιμα που είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Μια μελέτη βρήκε ότι οι φυτικές δίαιτες στο σύνολό τους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 8% ενώ οι υγιεινές φυτικές δίαιτες μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο κατά 25%. Από την άλλη οι ανθυγιεινές δίαιτες βίγκαν αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 32%. 

Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι η βελτίωση της ποιότητας μιας φυτικής διατροφής σε διάρκεια 12 ετών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 10%. Αντίθετα, η μείωση της ποιότητάς μπορεί να οδηγήσει σε 12% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πηγή: healthline.com

Διαβάστε ακόμη...