Αξιόποινη πράξη στη Γαλλία η «υποκίνηση στην ανορεξία»

239956894871FDAD7163FE0B747DB664.jpg

  To να ενθαρρύνει κανείς ένα πρόσωπο προς την ανορεξία αναμένεται να θεωρηθεί αξιόποινη πράξη που θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 1 έτους και πρόστιμο 10.000 ευρώ στη Γαλλία, όπως προβλέπει ένα διάταγμα που ενέκριναν οι βουλευτές με στόχο να καταστείλουν κάθε απόπειρα «υποκίνησης» στην υπερβολική αδυναμία, κυρίως μέσω ιστοτόπων.

Η θέσπιση αυτής της νέας αξιόποινης πράξης ψηφίστηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη έπειτα από πρόταση που κατέθεσε το κόμμα των Σοσιαλιστών που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών, ενώ και η κυβέρνηση το υποστήριξε, στο πλαίσιο ενός σχεδίου νόμου για την υγεία που τελεί υπό διαβούλευση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Στόχος είναι να θεωρείται αξιόποινη πράξη και να τιμωρείται η υποκίνηση ενός προσώπου «στο να προσπαθεί να γίνει υπερβολικά λιπόσαρκο μέσω της ενθάρρυνσης διατροφικών περιορισμών για ένα παρατεταμένο διάστημα που θα έχει ως αποτέλεσμα» να εκτεθεί ένα πρόσωπο «στον κίνδυνο του θανάτου ή να θέσει σε κίνδυνο άμεσα την υγεία του» σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε.

Η υπουργός υγείας Μαρισόλ Τουρέν υπερψήφισε την πρόταση, όπως και ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Ολιβιέ Βεράν (Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Η ανορεξία πλήττει 30.000 με 40.000 ανθρώπους στη Γαλλία, με τη συντριπτική πλειονότητα να αφορά τις γυναίκες (90%) και συμπεριλαμβάνεται στις ψυχιατρικές νόσους με τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η θέσπιση μιας νέας αξιόποινης πράξης «μοιάζει απαραίτητη καθώς οι διατάξεις του υφισταμένου ποινικού κώδικα δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα οι δράσεις ορισμένων ιστοτόπων» υποστήριξαν οι βουλευτές που ανέλαβαν αυτήν την πρωτοβουλία.

«Η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο εισηγητής του νομοσχεδίου για την υγεία, ο Σοσιαλιστής βουλευτής Ολιβιέ Βεράν.

Αυτός ο βουλευτής- γιατρός στο επάγγελμα, που έχει δεσμευτεί στη μάχη εναντίον της ανορεξίας και τις διατροφικές διαταραχές, είχε προτείνει πρόσφατα, να επιβληθεί απαγόρευση στα πρακτορεία μοντέλων να προσλαμβάνουν μοντέλα που έχουν διαγνωστεί με υποσιτισμό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *