Αυξήθηκαν παγκοσμίως οι πρόωρες γεννήσεις

 
Συνεχής αύξηση στις πρόωρες γεννήσεις καταγράφεται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, ένα φαινόμενο που παρατηρείται και στη χώρα μας, σε ποσοστό 1,9% μεταξύ 1990 και 2010.


Σύμφωνα με την έρευνα ένα στα εννέα παιδιά διεθνώς γεννιούνται πρόωρα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου τους ή μελλοντικών προβλημάτων υγείας. Οι πρόωρες γεννήσεις είναι η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου των νεογέννητων παιδιών και η δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου -μετά την πνευμονία- για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, προκαλώντας περίπου 1,1 εκατ., θανάτους κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα το 2010 υπολογίζεται ότι το 11,1% των παγκοσμίων γεννήσεων (σχεδόν 15 εκατ. μωρά) ήταν πρόωρες, δηλαδή πραγματοποιήθηκαν πριν την 37η εβδομάδα της κύησης. Αν και η τάση αυτή εμφανίζεται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι επίσης αισθητή και στις ανεπτυγμένες, όπως στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές, σε μερικές από τις οποίες έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί οι πρόωρες γεννήσεις κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Από το 1990 έως το 2010 μείωση των πρόωρων γεννήσεων καταγράφηκε μόνο σε τρεις χώρες: Κροατία, Εσθονία και Ισημερινό. Ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων παρέμεινε σταθερός σε 14 χώρες, ενώ στις υπόλοιπες χώρες αυξήθηκε, αν και η αιτία για αυτή την τάση δεν είναι ξεκάθαρη.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε αύξηση των πρόωρων γεννήσεων σε ποσοστό 1,5% έως 2,8%. Η μεγαλύτερη αύξηση (2,8%) συνέβη στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν 1,9%, στην Αυστρία 2,3%, στην Ισπανία 2,2%, στην Ιρλανδία 2,1%, στην Πορτογαλία 1,9%, στη Γαλλία 1,6% και στη Βρετανία 1,5%. Στις ΗΠΑ η αύξηση ήταν 0,7%.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *